Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bildutställning

Ny utställning på Galleri Resecentrum

Nu finns en ny utställning på plats i Galleri Resecentrum. Det är den prisbelönte fotografen Peter Holgerssons dokumentära bildprojekt om friidrottaren Nadja Casadei, och hennes kamp mot cancer, som visas upp.

- Jag tycker det är roligt att Falu kommun fått chansen att visa upp de här bilderna. Utställningen kommer att sitta kvar till sommaren, säger kultursekreteraren Annika Petersson.

Sedan några år tillbaka använder Falu kommun sig av Resecentrum Falun som ett galleri.

-Under årens lopp har det varit olika typer av utställningar. Den aktuella fotoutställningen har suttit uppe i en dryg vecka, säger Annika Petersson.

Fotografen Peter Holgersson lärde känna Nadja Casadei som friidrottare och sjukampare, främst under mästerskap och landslagsläger.

När Nadja insjuknade i cancer hösten 2013 föll det sig naturligt att Peter hörde av sig till henne.

En fotografisk resa

Hon undrade om han kunde ta några porträtt på henne under denna svåra tid. Bilder togs en grå höstdag hemma på Lidingö och blev samtidigt startskottet på en fotografisk resa – en dokumentation av Nadjas kamp mot sjukdomen.

Bildspråket i det långa reportaget blev unikt. Valet av sneda skärpeplan i många bilder förstärkte berättandet. Fototekniken används vanligtvis inte till denna typ av berättande.

Det internationella gensvaret blev stort: Guld i World Press Photo och silver i Picture of the Year International.

Sidan uppdaterad 2019-03-19