Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Nordman

Nordman är tillbaka i Falun där allt började för 25 år sedan

Nordman släppte sitt första album för 25 år sedan och gjorde sin första livespelning någonsin på Magasinet under Falu Folkmusikfestival 1994. Nu kommer bandet tillbaka till Falun – för att spela på Åfesten den 8 juni.

- Med tanke på bandets tidiga koppling till Falun och att de ska ut på en jubileumsturné, så känns det extra bra att få hit Nordman till Åfesten, säger Per Staffas, kommunens program och evenemangssamordnare.

Bandmedlemmarna Håkan Hemlin och Mats Wester möttes i en studio 1991. Mats hade under några år experimenterat med att blanda folkmusik och pop, och sökte en sångare till sitt projekt.

Det blev Håkan som fick en förfrågan att testa, vilket han tackade ja till.

Experimentet startade och efter ett par träffar tillkom embryot som skulle bli låten ”Förlist” med text av Lars Sahlin.

Nästan tre år senare, i februari 1994, släpptes första singeln med just ”Förlist”. I slutet av april samma år släpptes bandet sitt första album, som redan efter fyra veckor sålde guld, vilket vid den här tiden var 50 000 exemplar.

Den andra singeln ”Vandraren” gick direkt upp på sommartoppens förstaplats, och blev kvar där hela sommaren.

Under sommaren 1994 passerade albumet även gränsen för platina (100 000 exemplar). Innan året var slut hade man passerat 300 000 sålda exemplar.

Första livespelningen i Falun 1994

I mitten på juli 1994 gjorde bandet sin första livespelning på Falu Folkmusikfestival, som tidigt hade bokat in bandet. Den stora publiken mötte bandet med stort jubel och sjöng med i alla låtar.

27 april 2019 är det 25 år sedan debutalbumet släpptes och det kommer att firas med en stor jubileumsturné som fortsätter hela sommaren.

Under våren släpps också ett helt nytt album med musik av Mats Wester, sång av Håkan Hemlin och texter av Py Bäckman, alltså på precis samma vis som våren 1994.

- Jag har sett Nordman uppträda live flera gånger de senaste åren, och bandet är riktigt bra. Det är en riktig nostalgitripp där man kommer ihåg låtarna. Men nu kommer de också med ett helt nytt album under våren, vilket känns spännande, säger Per Staffas.

Här kan du läsa mer om Åfesten


Sidan uppdaterad 2019-04-16