Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bron över Sundbornsån

Sundborn - ett av Sveriges populäraste alternativ till en utlandsresa

Sveriges resenärer har röstat fram vilket som är det bästa svenska alternativet till en utlandsresa i sommar. Sundborn hamnade på åttonde plats. Vann omröstningen gjorde Magiska Trollsjön utanför Abisko.

Intresset för tågresor fortsätter att växa och allt fler väljer att semestra på hemmaplan.

Med initiativet ”Visa ditt fantastiska Sverige” har SJ efterlyst vackra och intressanta platser runt om i landet som håller internationell klass och dessutom är klimatsmarta.

Totalt kom det in över 10 000 röster under omröstningen, och flest röster fick Trollsjön, följt av Skuleskogen vid Höga Kusten och stranden vid Stenshuvuds nationalpark på Österlen.

Men Sundborn hamnade alltså på en fin åttonde plats, där Carl Larssons konstnärshem framhålls.

I början av 2019 efterlyste SJ svenska sommardestinationer som alternativ till utländska resmål. Engagemanget bland Sveriges resenärer var stort och över 1 000 förslag kom in under perioden 21 januari – 15 februari.

En jury fick sedan ta fram en nomineringslista. Efter en urvalsprocess nominerade juryn tio klimatsmarta resmål i Sverige.

Därefter genomförde SJ en publik omröstning under perioden 21 mars – 3 april.

Sundborn - Ett konstnärshem i Monets anda

Om Sundborn står det så här i motiveringen:

"I byn Sundborn utanför Falun, omgiven av grönskande skog och blanka sjöar, står ett rött hus med vita knutar. Det är ett av Sveriges mest omtalade konstnärshem, nämligen Carl Larsson-gården. Precis som den franska byn Giverny var paradiset för impressionistmålaren Claude Monet, blev Sundborn inspirationskällan till flera av Carl Larssons mest kända målningar.

Carl Larsson-gården ger dig en inblick i konstnärsparets ikoniska hem och det anordnas guidade turer och konstvisningar året runt. Monet hade visserligen sina näckrosor, men under sommartid är det en fröjd att beskåda den blomstrande trädgården som än idag finns bevarad i Sundborn. I anslutning till gården serveras närproducerade rustika rätter med smak av Dalarna. I år är det 100 år sedan Carl Larsson avled, vilket uppmärksammas med stadsvandringar, konstvisningar och installationer av performancekonstnärer.”

Sidan uppdaterad 2019-05-03