Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Lugnetflaggor som vajar i vinden

Lugnet får en asfaltbana - arbetet startar direkt

Väntan har varit lång. Men nu startar arbetet med att anlägga en asfaltbana på Lugnet. Banan kommer att innebära helt nya möjligheter för alla som bedriver idrott på ”rull”.

I flera år har tillkomsten av en asfaltbana på Lugnet diskuterats.

Nu blir banan äntligen verklighet.

Det började med projektet ”alla på rull”, som innebär att ge barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning en trygg och inspirerande miljö för rullskidåkning, inlines, cykel, rullstol och annan parasport.

Projektet fick 6,3 miljoner kronor i stöd av Arvsfonden och Riksidrottsförbundet, vilket var det som lade grunden till att det nu byggs en asfaltbana på Lugnet.

Skidspelen har varit drivande

Mathias Bergqvist, från föreningen Svenska skidspelen, har varit drivande i arbetet och känner sig glad över att asfaltbanan äntligen blir verklighet:

– Det känns helt fantastiskt att vi nu kan starta bygget av asfaltbanan. Banan kommer att bli ytterligare en attraktiv, stimulerande och säker träningsmiljö för våra barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning, säger han.

Projektet är ett samarbete mellan föreningen Svenska skidspelen, Lugnet i Falun AB och Falu kommun.

Bygget innebär att Falun på Lugnet kommer att kunna erbjuda en unik, attraktiv, naturskön och säker aktivitetsanläggning som kan nyttjas av så många som möjligt.

Banan - ett bra komplement

Falu kommuns fritidschef Tomas Jons är glad över att det långvariga arbetet med att realisera en asfalterad bana på Lugnet nu äntligen bär frukt:

– Asfaltbanan kommer att komplettera våra övriga anläggningar på Lugnet på ett bra sätt, och tillgängliggöra friluftsområdet för helt nya grupper av falubor och besökare, säger Jons.

Dala Frakt entreprenad AB har tilldelats uppdraget och kommer att utföra entreprenaden.

Arbetet startar på måndag

På måndag, den 9 september, kommer arbetet med asfaltbanan att starta. När allt är klart kommer en cirka 4 km lång bana att finnas, som går genom naturreservatet med start på skidstadion där det även blir en teknikyta.

– Vi kommer också att få ett ökat användningsområde på skidstadion i och med asfalteringen, säger Anders Nordlund, tillförordnad vd på Lugnet i Falun AB.

Han vill också skicka en stor eloge till Mathias Bergqvist.

– Utan hans driv och engagemang i detta hade vi inte varit där vi är idag, slutar Anders Nordlund.

Sidan uppdaterad 2019-09-06