Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2019-10-24

Bild ovanifrån på den utlagda snöslingan vid hoppbackarna.

Nu på lördag bjuder Lugnet in till skidpremiär.

På lördag är det skidpremiär på Lugnet

För fjärde året på raken bjuder Lugnet in till längdskidåkning på snö redan i oktober. Nu på lördag öppnas den kilometerlånga snöslingan upp för åkning.

– Vi vet att premiären är efterlängtad, och längdskidåkning växer hela tiden som motionssport, säger Jonas Boström, anläggningsansvarig på Falu kommun.

Under ett lager av spån har 22 000 – 23 000 kubikmeter snö från förra säsongen sparats i en hög inne på backstadion.

Den här veckan har snön körts ut och preparerats och snömängden räcker till att lägga en dryg kilometerlång slinga.

Snön som sparats, ska också räcka till för snölägga underbacken i normalbacken. Backhoppare från en rad olika länder – bland annat Kina, Bulgarien, Kanada och Frankrike - har deklarerat att man kommer till Falun för träning under november och december.

Finansieras via spåravgifter

Tidiga skidspår på Lugnet för också en kostnad med sig. Men tanken är inte att kostnaden för detta ska finansieras via skattsedeln utan av spåravgifter.

Det upplägget har fungerat mycket bra de senaste säsongerna.

För att få åka på tidig snö krävs det att man inhandlar ett speciellt spårkort. Kortet finns att köpa på Lugnets reception, på webben, eller också kan åkaren registrera sig och betala i en app som vid nästa besök känner av att du har giltigt spårkort.

– Vi räknar med att folk vill göra rätt för sig, vilket är ett måste om den här satsningen ska kunna fortsätta, och vill att det ska vara enkelt att betala. Vi hoppas att det digitala spårkortet ska fungera bra för besökarna, säger Kristin Forsberg, kommunikatör på Lugnet.

Den här säsongen kostar ett försäsongskort 1 600 kronor, för ett dagkort får man betala 150 kronor.

Rabatter för pensionärer och studerande finns.

Fritt wifi på Lugnetarenan

I helgen öppnar även Falu Energi & Vatten upp fritt wifi på Lugnetarenan.

– Lugnet är en arena som ligger oss varmt om hjärtat. Det är en arena att vara stolt över och som partner till Lugnet vill vi hjälpa till att göra den ännu bättre. Ett första steg är att öppna upp fritt Wifi till alla, året runt, berättar Tommy Åberg, produktchef för stadsnät på Falu Energi & Vatten.

Det är enkelt att ansluta till Wifi på Lugnet. Öppna inställningar i din mobiltelefon, välj Wifi och nätverket ”Lugnet Free Wifi”. Följ sedan instruktionerna.

Om du inte ser något nätverk kan du behöva aktivera Wifi på din telefon.

– Det trådlösa nätverket sträcker sig över stora delar av Lugnetarenan, från sporthallar till stora delar av motions- och skidanläggningen, berättar Tommy Åberg.

Här kan du läsa mer om hur du köper spårkort och hur det digitala spårkortet fungerarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-10-24