Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Arkivhylla

NU på lördag arrangeras Arkivens dag. Missa inte det!

Missa inte Arkivens dag 2019 på lördag

Nu på lördag har det blivit dags för Arkivens Dag 2019. I Falun är arkivdagen ett samarbete mellan Arkivcentrum Dalarna och Falu stadsbibliotek.

– Vi har samarbetat med Arkivcentrum många gånger under årens lopp, så det känns naturligt att göra det igen. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt, säger Ylva Sellin Isaksson, programansvarig bibliotekarie.

Målsättningen med Arkivens dag, som arrangerats sedan 1998, är att väcka intresse för arkivens verksamhet genom att arrangera öppna hus.

I år firas Arkivens dag i hela Norden under det gemensamma temat Gömt eller glömt? Besök arkiven och hitta din egen historia.

Missa inte Arkivcentrum på Tallenområdet

På Tallenområdet finns Arkivcentrum Dalarna, som har hand om tre arkiv: Falu kommuns centralarkiv, Dalarnas folkrörelsearkiv och Näringslivsarkivet. Arkiven är riktiga skattgömmor.

– Hos oss på Arkivcentrum kommer man att kunna stöta på människor och platser som finns i våra olika arkiv. Men här hittar man också handlingar kring delar av Falun som funnits och försvunnit, eller delar av Falun som aldrig blev av. För att ta några exempel, säger kommunarkivarie Thera Bergman.

Det kommer också att finnas möjlighet att lyssna till gamla minnen och bläddra i numera bortglömda eller udda böcker. Rösträtt och kvinnohistoria kommer också att lyftas fram.

Stadsbiblioteket uppmärksammar kvinnlig rösträtt

Falu stadsbibliotek uppmärksammar särskilt att det 2019 är 100 år sedan som det beslutades om kvinnlig rösträtt i Sverige.

Elisabet Hemström, ansvarig för Dalasamlingen på stadsbiblioteket, kommer att finnas på plats under hela dagen för att berätta om arkivet och dess gömmor.

–-På biblioteket lyfter vi också fram flera lokala kvinnliga förgrundsgestalter, både nutida och ur historien. Dels gör vi i en speciell monterutställning med temat ”Kvinnohistoria i Falun”, dels kommer Selma Lagerlöf, i Annacari Jadling Ohlssons skepnad, hit och berättar om hur det var att leva som kvinna i Falun för 100 år sedan, säger Elisabet Hemström.

Elever på Kulturskolan i Falun kommer också att ha sin utställning – Ung i Falun i dag – i Falu Demokraticentrums lokaler.

Tre föreningar finns också på plats i bibliotekets ljushall: Dalarnas kvinnohistoriska förening, Rebeckorna i Falun och Falu Filatelist- och vykortsförening. Filatelisterna finns på plats för att även uppmärksamma Frimärkets dag 2019.

Arkivens dag 2019, lördagen den 9 november:

Arkivcentrum håller öppet klockan 11.00-15.00 medan Stadsbiblioteket öppnar upp en timme tidigare, klockan 10.00.

Samordnare för Arkivens Dag i Sverige är Riksarkivet.

Här hittar du mer information om Arkivens dag

 

Sidan uppdaterad 2019-11-06