Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Falun arrangerar draghunds-EM 2020

Nedräkningen kan börja. Om mindre än två månader gör Europas starkaste draghundar upp om medaljerna i Europamästerskapen på snö på Lugnet i Falun.

OBS: Sedan denna nyhet skapades så har tävlingen flyttats från Falun till Åsarna. Mer om detta kan du läsa på denna sida.

EM draghund arrangeras den 20-23 februari 2020 med Lugnet i Falun som tävlingsplats.

Räkna med en kul folkfest i dagarna fyra, när omkring 1 500 draghundar och deras förare kommer till start på Lugnets skidstadion.

–Vi kommer få se 350 olika starter där man tävlar med allt från en hund upp till stora hundspann med 16 hundar, säger tävlingsledaren Bengt Pontén.

Det är Södra Dalarnas draghundsklubb som tillsammans med Svenska draghundssportförbundet och IFSS arrangerar årets EM på snö, som avgörs vartannat år.

Avgörs i olika stilar

Tävlingarna utförs både i slädhundsstil – där föraren kör släde efter hunden eller hundarna och i nordisk stil – där föraren åker skidor efter hunden eller hundarna.

De längsta sträckorna som körs är fyra mil. Kortaste är åtta kilometer och där kan hundarna komma upp i topphastigheter på mellan 40 till 45 kilometer i timmen.

Men hundekipagen som når först över mållinjen är inte alltid dagens starkaste ute på själva banan. Får en hund för sig att exempelvis stanna och lätta på trycket mitt under en avgörande spurt sista metern in mot mållinjen, ja då får hundföraren vackert stå kvar där bakom sin hund och vänta. Hunden måste alltid vara före föraren in i mål…

– Det är en av anledningarna varför draghundssporten är så spännande, att hundar helt enkelt är djur med en egen vilja, säger Bengt Pontén.

Makarna Jansson stora hemmahopp

De äkta makarna Annika och Pär Jansson i Sågmyra tillhör några av Dalarnas hemmahopp under EM på hemmaplan.

Båda tävlar i slädhundsstil och har vunnit flera VM-medaljer, både på barmark och snö. Så sent som i oktober 2019 knep Annika VM-guld i sexspann i barmark och förra vintern körde hon hem ett VM-silver på snö.

–Både jag och Pär satsar just nu för fullt inför EM på Lugnet men om vi blir uttagna eller inte avgörs först vid en uttagningstävling i Åsarna i slutet av januari, säger Annika Jansson.

Här kan du läsa mer om tävlingarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-02-17