Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ulrika Back Eriksson är skidspelens nya vd.

Ulrika Back Eriksson är skidspelens nya vd.

Flera utmaningar för skidspelens nya vd

Snart har det blivit dags för årets upplaga av Svenska skidspelen. Nya vd:n Ulrika Back Eriksson står inför flera utmaningar.

Den 8-9 februari kommer världseliten i längd till Falun och Lugnet för att köra i världscupen. Sprint samt 15 km damer och 30 km herrar med individuell start är vad som står på programmet.

– Vi måste få våra besökare att förstå att skidspelen inte enbart är ett mars-event, utan att tävlingarna lika gärna kan avgöras i januari eller februari, säger Ulrika Back Eriksson.

Det var den första september i år som Ulrika Back Eriksson tillträdde tjänsten som vd för Svenska skidspelen.

– Jag fick en direkt förfrågan från Ola Strömberg, skidförbundets förbundsdirektör, om jag var intresserad av tjänsten. Något svar på direkten fick han inte, utan jag tog mig en riktig funderare. Det är alltid tufft att jobba med evenemang och leverera på en hög nivå. Men när det kom positiva signaler kring mitt namn från skidspelsföreningarna, så kände jag att jag ville ta chansen, säger hon.

Det här med att jobba med evenemang är inget nytt för Ulrika, då hon under elva år jobbade med evenemang åt Visit Dalarna.

Rollen som vd – en halvtidstjänst

Vd-tjänsten är en halvtidstjänst, den andra halvan ägnas åt ledningsstöd och HR-frågor åt skidförbundet.

-Under vinterhalvåret jobbar jag i stort sett heltid med skidspelen. Det skulle inte fungera annars, säger Ulrika Back Eriksson.

Vad ser du för egna styrkor i din roll som vd?

– Jag är väldigt lösningsorienterad, gillar att arbeta tillsammans med andra människor, är ödmjuk och prestigelös och har en stor erfarenhet av att jobba med evenemang.

– Men skidspelen vore ingenting utan alla människor som varje år ställer upp ideellt och arbetar med evenemanget. Vi har personer i organisationen som ställt upp i 30-40 år och bara fortsätter lägga ner tid på det här. Sådana människor ska bemötas med respekt, säger Ulrika Back Eriksson.

Februari i år – januari nästa år

Under en lång tid av år hade Falun i princip världscupavslutningen i mitten av mars. Många tror fortfarande att det är då skidspelen kommer att avgöras.

Men den här säsongen väntar istället tävlingar 8-9 februari, och 2021 är skidspelshelgen satt att avgöras sista helgen i januari. Vårvärmen är bortbytt mot kyla och snö. Förändringens tid är här. Brr…

– Visst kan kylan i sig vara en utmaning, men det kan vårvärmen i mars vara också. Vädrets makter råder man inte över. Det finns plus och minus med att arrangera tävlingar i mars, precis som det gör med att arrangera tävlingar i januari-februari.

– Men vi måste få ut till våra besökare att skidspelen inte enbart är ett mars-event. Det är inte heller så att vi i Falun får välja ut en tävlingshelg, utan det är FIS (internationella skidförbundet) som bestämmer sådana saker. Nu vill man ha världscupavslutningen utanför Europa, säger Ulrika Back Eriksson.

De senaste åren har Svenska skidspelens publiksiffror stadigt legat på 15 000 – 20 000 personer.

Hur ska ni göra för att öka på den siffran?

– Vi har besökare från främst närområdet, det har tidigare undersökningar visat. Vi kommer därför att försöka locka fler besökare från de närliggande distrikten. Det kommer att ske med olika marknadsföringsinsatser, men också via konversationer på sociala medier. Dessutom försöker vi knyta upp samarbeten med olika bussbolag. Men mycket hänger också på vilket väder vi får och hur de svenska skidåkarna sköter sig. Framgång ger ett ökat intresse, så är det bara, slutar Ulrika Back Eriksson.

Programmet

Torsdag 6 februari:

18.00: Invigningsceremoni av 68:e Svenska Skidspelen, Stora Torget, Falun.

Fredag 7 februari:

17.30: Företagsstafetten på Nationalarenan Lugnet.

Lördag 8 februari:

09.00: Nationalarenan Lugnet och kiosker öppnar. Utställarna öppnar. Bubo hälsar stora och små välkomna vid entrèn.
10.00: Arenaprogrammet startar, Buboland och Snowkidsområdet öppnar.
11.45: Start Prolog Sprint (C) för herrar och damer.
14.15: Start Final Sprint (C) för herrar och damer.

Söndag 9 februari:

09.00: Nationalarenan Lugnet och kiosker öppnar. Utställarna öppnar. Bubo hälsar stora och små välkomna vid entrèn.
09.30: Start, individuell (F) herrar 30 km.
14.30: Start, individuell (F) damer 15 km.

Här kan du läsa mer om Svenska skidspelen 2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-01-13