Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Draghundsekipage

Draghund-EM flyttas från Falun till Åsarna på grund av snöbristen. Foto: Ulf Måg

Draghunds-EM flyttas från Falun till Åsarna

Ingen snö i sikte. Då flyttas draghunds-EM från Falun och Lugnet till Åsarna i Jämtland.

Det är en månad kvar till draghunds-EM, men ingen snö i sikte.

Snöslingan på Lugnet räcker inte till för att arrangera mästerskapet, som istället flyttas till Åsarna.

Arrangörerna fattade beslutet på måndagskvällen.

– Ett tufft men till slut ett oundvikligt beslut att ta. Att ställa in hela EM är det sista vi vill. Istället har vi hittat bästa möjliga alternativet till Lugnet, nämligen Åsarna. Här finns det både gott om snö och redan sedan tidigare stor erfarenhet av att ordna draghundstävlingar, säger Bengt Pontén, tävlingsledare för eventet och medlem i arrangörsklubben Södra Dalarnas draghundsklubb.

Åsarna ställde upp

Siktet har förstås hela tiden varit inställt på ett arrangemang på Lugnet:

– Vi är nu istället jätteglada att Åsarna Ski Center och Åsarna IK med Thomas Wassberg i spetsen har både snö och dessutom välkomnar oss och hela vår stab av frivilliga krafter i klubben, funktionärer, tävlande förare och deras 1 500 hundar, säger Bengt Pontén.

Till centralt belägna Lugnet väntades en stor nyfiken publik och kul folkfest. Men vägarna är flera även till Åsarna för de som vill heja fram Europas starkaste draghundar när de i farter på uppåt 45 kilometer i timmen jagar fram över snön.

– Vi vill exempelvis gärna tipsa om “Snötåget”. Jo det heter faktiskt så och avgår från och till Mora och Östersund via just Åsarna varje dag under EM-veckan, säger Bengt Pontén.

Vilka svenska hundar och förare som kommer till startlinjen i Åsarna under EM den 20 till 23 februari är ännu inte klart. Uttagningstävlingarna hålls nu i helgen som kommer, i just Åsarna.

 
Sidan uppdaterad 2020-01-21