Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ulrika Back Eriksson med skidstadion i bakgrunden.

Ulrika Back Eriksson, vd för Svenska skidspelen, kisar med ögonen i finvädret. Kommande helg är det dags för världscuptävlingar på Lugnet igen.

Svenska skidspelen - bäddat för folkfest

Nu kommer världseliten på skidor till Falun igen. Kommande helg har det nämligen blivit dags för årets upplaga av Svenska skidspelen.

–Trots att den milda vintern gett oss vissa utmaningar, så räknar vi med en riktig folkfest till helgen. VI tror på bra stämning inne på arenan, säger Ulrika Back Eriksson, vd för Svenska skidspelen.

Säkert är det många som vill ta chansen att heja på Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Calle Halfvarsson och de andra svenska skidfavoriterna på hemmaplan.

Den här vintern har mycket fokus legat på tillgången av snö på Lugnet. Men arrangörerna har aldrig varit oroliga över att inte kunna genomföra världscuptävlingarna.

Nedkortade distanstävlingar

Men bristen på snö har dock gjort att Internationella skidförbundet (FIS) beslutat att korta ner söndagens distanstävlingar. Herrarna kommer att köra 15 kilometer och damerna 10 kilometer i fristil och det är masstart som gäller.

– De som jobbar med banorna och snöproduktionen har gjort ett fantastiskt jobb sett till förutsättningarna. Vi kommer att få se utslagsgivande tävlingar, säger Ulrika Back Eriksson.

Sprintbanan körs helt oförändrad.

Men däremot kommer enbart en 2,5 kilometer lång slinga att kunna användas till söndagens distanstävlingar.

-Under skid-VM 2015 användes den aktuella slingan för skiddelen i Nordisk kombination. Hela slingan är i nuläget inte täckt av snö, utan det återstår 300 meter att arbeta med. Det ska bli minusgrader under veckan och vi räknar med att kunna tillverka tillräckligt med konstsnö för att göra slingan helt färdig, säger Ulrika Back Eriksson.

Viktigt att komma i tid

Bygget av det nya badhuset har startat med markarbeten, vilket gör att avgränsningarna och logistiken är lite annorlunda på Lugnet. Det kommer inte att vara möjligt att åka bil från stora parkeringen vid ishallen, runt simhallen och till parkeringen på Myran.

–I nuläget är det också osäkert om vi kan använda Åsbo som parkering då vi behöver mer tjäle i marken för att kunna utnyttja den ytan. Parkeringen vid Myran går bra att använda då den är grusad. Men kommer man med egen bil så vill jag komma med uppmaningen att vara ute i god tid, säger Ulrika Back Eriksson.

En nyhet är den nya läktaren Golden Stand som återfinns mitt i sprintbanan. Där får 40 gäster per dag en plats och platserna lottas ut bland de som köpt en biljett.

En annan nyhet är att barnens favorit Bubo får sällskap av den busiga kompisen Bubolina.

Skidspelsprogrammet 2020

Torsdag 6 februari:

18.00 Invigningsceremoni av 68:e Svenska Skidspelen, Stora Torget, Falun.

Fredag 7 februari:

17.30 Företagsstafetten på Nationalarenan Lugnet.

Lördag 8 februari

9.00 Nationalarenan Lugnet och kiosker öppnar.

10.00 Arenaprogrammet startar, Buboland och Snowkidsområdet öppnar.
11.45 Start Prolog Sprint (C) för herrar och damer.
14.15 Start Final Sprint (C) för herrar och damer.
16.00 Prisceremoni för dagens tävlingar.
16.30–18.30 After Ski. Skidspelsrestaurangen, Lugnets Sportcenter.

Söndag 9 februari:

09.00 Nationalarenan Lugnet och kiosker öppnar.

09.30 Arenaprogrammet startar, Buboland och Snowkidsområdet öppnar.
10.00 Start, masstart (F) herrar 15 km.
Prisceremoni direkt efter tävling på stadion.
14.30 Start, masstart (F) damer 10 km.
Prisceremoni direkt efter tävling på stadion.
16.00 Arena stängd.

Sidan uppdaterad 2020-02-03