Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Skidstadion på Lugnet med snö som sprutar i förgrunden.

Det kallare vädret har gjort att konstsnö kunnat produceras på Lugnet, vilket gjort att tävlingsbanorna nu är i ett bra skick.

Nu är tävlingsbanorna på Lugnet kanonbra

Snökanonerna på Lugnet har kunnat gå för fullt de senaste dagarna, och tävlingsbanorna som ska användas under helgens skidspel är i mycket bra skick. Men läget var ett annat bara för ett par dagar sedan...

 Snöläget på Lugnet förvärrades väsentligt efter det regn som föll under fredagen och lördagen i förra veckan i kombination med det för årstiden ovanligt milda vädret.

– Då började det att pirra lite i magen på mig, även om väderprognosen visade att vi skulle få kyligare väder under inledningen av den här veckan. Att ställa in skidspelen har aldrig funnits med som ett alternativ, men det är klart att man ibland har undrat över vilka förutsättningarna skulle bli, säger Jonas Boström, anläggningsansvarig på Lugnet.

Tufft läge med grus framme

På måndagsmorgonen pistades tävlingsbanorna om, och då konstaterades det att underlaget var isigt, att det var väldigt tunt med snö/is på många ställen, och att det underliggande gruset börjat leta sig fram i sprintbacken.

– Läget var illa, det måste jag medge. Men de senaste dagarnas minusgrader, där vi kunnat tillverkat stora mängder med konstsnö, har gjort att vi nu kan erbjuda ett bra och rättvist underlag. Vi har också kunnat lagt ut snö på de 300 meter som återstod för att få hela 2,5 kilometersslingan färdig, säger Jonas Boström.

Den milda vintern har gjort att mängden med snö som kunnat producerats på Lugnet totalt sett är väldigt liten.

Mestadels sparad snö

Spårbädden som världseliten åker på i helgen består därför till stora delar av sparad snö från ifjol, nyproducerad konstsnö och isskrap från bandyplanen och ishallen.

– Vi hade vädret med oss kan man säga, samtidigt som vi klarat oss ifrån driftavbrott den här veckan. Det är mycket som måste fungera när man tillverkar konstsnö, el och vattentillförsel är några delar, säger Jonas Boström och fortsätter:

– Jag är väldigt stolt över personalen som gjort ett jättejobb med tävlingsbanorna. Det har jobbats natt som dag för att vi ska kunna erbjuda ett bra underlag. Förutsättningarna har som sagt varit tuffa, men vi har gjort det möjligt.

Sidan uppdaterad 2020-02-05