Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på barnens orkester i ett rum.

Den här veckan vimlar det av barn i Kulturhusets lokaler

Under fyra dagar den här veckan kommer över 800 förskolebarn att ta sig till Kulturhuset tio14, för att se musikteaterföreställningen ”Rena rama snurren”. Orkestern i sin tur består av sammanlagt 100 elever, i olika åldrar, från Kulturskolan.

– Det här är en häftig grej, och det kommer att vimla av barn i olika åldrar i våra lokaler den här veckan, säger Lena Karsikas, verksamhetssamordnare på Kulturskolan.

Under fyra dagar den här veckan, tisdag till fredag, kommer Kulturskolans lärare och elever att spela musikteaterföreställningen "Rena rama snurren" för Faluns förskolebarn.

På scenen står fem kulturskolelärare och orkestern består av drygt 100 kulturskoleelever i olika åldrar, fördelade på de fyra dagarna, som har fått ledigt från ”vanliga” skolan för att vara en del i detta evenemang.

– För våra elever är det en stor upplevelse att få vara med om det här, där barn spelar för barn, säger Lena Karsikas.

Stor logistik krävs

Det krävs också en stor logistik för att få orkestermedlemmar och förskolebarn på plats.

– För att få hit förskolebarnen använder vi oss främst av Dalatrafiks ”Kulturbuss” som är gratis vissa tider. Men även andra transportsätt behövs för att göra detta möjligt. Orkestereleverna får skjuts av föräldrar och mor/farföräldrar för att kunna vara på plats i tid. I vissa familjer finns det fler barn som spelar instrument och som deltar vid olika tillfällen, så det kan innebära ett stort pyssel för alla inblandade, säger Lena Karsikas.

Förutom alla barn som kommer för musikteaterföreställningens skull, kommer också bäbisar i barnvagnar och daglediga familjer till Kulturhuset, för att vara med i Kulturskolans öppna verksamhet i Ljusgården under veckan.

I andra änden av Kulturhuset strömmar dessutom barn i årskurs fem och sex in för att se Dalateaterns föreställning Det röda Trädet, som är en del av det utbud som Falu kommun köper in med bidraget "Skapande skola".

– Det är trångt och härligt i och kring Kulturhuset dessa dagar! säger Lena Karsikas.

Sidan uppdaterad 2020-02-18