Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bergbanan på Lugnet med cyklister i vagnen.

Bredvid bergbanan, i den gamla slalombacken på Lugnet, ska en ny Skills park för mountainbikecykling byggas.

En Skills park för MTB ska byggas på Lugnet

Överskottet av massor från bygget av nya badhuset och den nya asfaltbanan på Lugnet, ska användas till att anlägga en Skills Park för mountainbikecykling i den gamla slalombacken på Lugnet. Parken ska vara färdigbyggd våren/sommaren 2021.

– Vi vill skapa en attraktiv miljö för Faluns barn- och ungdomar som är den primära målgruppen för det här bygget. Och det känns förstås bra att vi kan använda oss av massöverskottet från två andra byggnationer här på Lugnet. Vi löser masshanteringen på ett enkelt och effektivt sätt, säger fritidschefen Tomas Jons.

Falun och Lugnet har de senaste åren växt till att bli en stark nationell cykeldestination för mountainbike.

Först skapades attraktiva leder för motion och träning i samverkan med bland annat Falu stigcyklister och andra ideella krafter.

Sedan byggdes tävlingsarenan med en XCO-bana i världsklass i samverkan med Falu CK och Borlänge CK. 2022 är det meningen att världscuptävlingar ska arrangeras i banan.

Går in i etapp 3

– Nu kan man säga att vi går in i etapp 3 med anläggandet av en Skills Park. Den ska vara öppen för spontanidrott och ses som en familjedestination. Parken kan komma att innehålla Pumptrack, Hopplinjer, Dirtområde, Trails och ”Hängytor”. Vad den slutligen kommer att innehålla ska ske i samråd med ungdomar från Falun och elever från Hagströmska gymnasiet. Det arbetet inleder vi redan i vår med att tillsätta en speciell arbetsgrupp, säger Tomas Jons.

– Barn och unga ska avgiftsfritt kunna använda anläggningen, vilket vi ser positivt på, säger Svante Parsjö Tegnér (L), nämndordförande.

Det är området bredvid bergbanan, där det en gång i tiden låg en slalombacke, som ska användas för bygget av Skills Park.

– Området har inte använts till något under många år nu, och det känns bra att vi nu kan skapa något ytterligare för våra barn- och ungdomar. Inte minst när vi ser att vi kan nyttja närliggande massor på ett bra sätt, säger Tomas Jons.

Investeringsmedel för 2021 beräknas till en miljon kronor.

Ökade spårkortsintäkter och bergbaneintäkter ska finansiera investeringen och drift av anläggningen.

Sidan uppdaterad 2020-03-23