Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Magnus Kindåker åker nerför rullstolsramp sittande i den nya badrullstolen.

Falu kommun har köpt in två nya badrullstolar som finns vid badplatserna i Stångtjärn och Liljan. Här är det Magnus Kindåker som är på väg ut i vattnet i Stångtjärn.

Nu finns det två badrullstolar att låna

Två badrullstolar ska öka möjligheterna för funktionshindrade att ta sig ett bad i Falun i sommar. Falu kommun har köpt in två stolar, som finns att låna vid baden i Stångtjärn och Liljan.

Sommaren är här och efter förra veckans hetta är det behagligt varmt att ta sig ett bad vid något av Faluns alla vattendrag.

Vid de kommunala badplatserna i Stångtjärn och Liljan finns sedan ett par veckor tillbaka två nyinköpta badrullstolar utplacerade. Funktionshindrade har möjligheten att låna stolarna helt utan kostnad.

– Det känns oerhört bra att kommunen nu har köpt in de här badrullstolarna, det är något jag har strävat efter länge. Nu tar jag mig med lätthet ut i vattnet. För mig betyder det väldigt mycket att ha möjligheten att kunna bada i en sjö, och känna att det bara är att sticka i väg en varm dag, att inte känna sig begränsad, säger Magnus Kindåker, som föddes med en cp-skada och är rullstolsburen.

Kan även köras på stranden

Badrullstolen har bredare hjul och kan köras på stranden utan att sjunka ned i sanden. Stolarna är till för både barn, ungdom och vuxna.

– Sådana här badrullstolar är inte så vanliga i Sverige, men glädjande nog har vi nu två i Falun. Vi hoppas att de ska bli välanvända. Stolarna har placerats ut på de badplatser där det finns personal. Det är till dem man går när stolarna ska lånas, säger parkingenjör Anna Rogström.

Förra året kom det in ett medborgarförslag om att en badrullstol skulle köpas in och placeras på badet vid Stångtjärn, som är tillgänglighetsanpassat och med rullstolsramp ut i vattnet. Något som även gäller Liljan.

– Sedan har jag också varit med och tryckt på. Nu hoppas jag att det blir fler än jag som använder badrullstolarna. Under hettan förra veckan använde jag dem flera gånger, säger Magnus Kindåker.

Jobbar för ökad tillgänglighet på badplatser

Falu kommun arbetar hela tiden med att öka tillgängligheten för funktionshindrade, varav ökad tillgänglighet på de kommunala badplatserna är en del.

– Vid Stångtjärn lade vi förra året asfalt på den sista biten ner mot rullstolsrampen för att göra det lättare att komma fram. Omklädningshytt och torrdass är också tillgänglighetsanpassade. När jag tog upp frågan i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden om att köpa in de här två badrullstolarna kom det ett rungande ja från ledamöterna. Det känns bra att kunna använda kommunala pengar på det här sättet, säger Anna Rogström.

De två badrullstolarna kostade cirka 90 000 kronor att köpa in, men lånas alltså ut helt gratis.

Vid Stångtjärn tar man kontakt med kioskpersonalen under deras öppettider om man vill låna badrullstolen och när det gäller Liljan slår man Per Uhlin en signal 073-678 82 44 så hjälper han till att lösa det hela.

Pumpar till rullstolarnas däck finns också på plats.

Här kan du läsa mer om de kommunala badplatserna Öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-07-02