Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Barn på kickbikes och BMX är beredda att åka in på den nya delen av skateparken

Alla åkytor i skateparken öppnade

Till mångas stora glädje har vi nu i skateparken öppnat ytterligare cirka 1340 kvadratmeter att åka på.

Skateparken har byggts ut i flera etapper och uppskattas av väldigt många. Nu är äntligen de sista åkytorna klara i etapp 3, cirka 540 kvadratmeter betongytor och cirka 800 kvadratmeter asfalt. På torsdagen klipptes band och åkarna släpptes in.

– Det är oerhört kul att öppna den här nya delen, det är nästan alltid mycket folk här. Det känns bra att vi kan satsa på ungdomarna och att de har en plats att vara på, säger Susanne Martinsson (C), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Falu skatepark är en arena för skateboard, inlines, kickbike och BMX. Parken ligger på klassisk skateboardmark i Hyttgårdsparken vid Västra skolan i centrala Falun, och har blivit uppmärksammad för sin unika utformning. Skateparken är en mötesplats som är öppen för alla avsett om du är åkare eller inte. Skateparken är ritad av arkitekten Johan Berglund från 42 architects. Johan är uppvuxen i Haraldsbo och fortfarande en klippa på skateboarden.

– Det här känns bra, nu kan jag andas ut lite. Jag har jobbat med parken i många småstötar i 13 år, säger Johan Berglund.

Staden, världsarvet och en skatepark olik andra

Johans idé med parken är att staden möter världsarvet och gruvan.

– Min målsättning har varit att bygga en park som inte ser ut som någon annan, och har lika stor del arkitektur som åkbarhet. Det har varit en utmanande att pröva min idé om hur skateparken ska se ut med alla andras idéer, men jag tycker vi har lyckats.

Under hösten kommer skateparken att kompletteras med mer belysning, en gräsyta ska göras klar och det kommer att bli fler bänkar. Entreprenören NCC har byggt den här etappen av skateparken tillsammans med underentreprenören Bryggeriet. Falu Energi & Vatten erbjuder fortsatt fritt Wi-Fi i parken.

Även om regnet riktigt öste ner efter bandklippningen så verkade ungdomarna på främst kickbikes och BMX, väldigt sugna att testa den nya delen.

– För en grupp som alltid fått sköta sig själva, så är det väldigt positivt att det finns en vilja i kommunen att hjälpa till, avslutar Johan Berglund.

Sidan uppdaterad 2020-07-03