Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Utsikt över en sjö

En grillplats på Lilla Björnö, en av Runns östra öar.

Upplev Runns sjö- och ölandskap med mångfald och underbara solnedgångar

Vill du uppleva mångfald av olika naturmiljöer och fantastiska solnedgångar? Då ska du bege dig till naturpärlorna som finns bland Runns östra öar.

Runns östra öar, Stabergs ö, Stora och Lilla Björnö samt Norra- och Södra Björnungarna är naturreservat som bildades 2019 och 2020 för att gynna friluftslivet i Runn, och utveckla öarnas skogsmiljöer och biologiska värden.

Olika sorters skog

– På öarna kan man uppleva en mångfald av olika naturmiljöer om man tar sig i land och går runt. Här finns riktigt gamla tallar, gran- och tallskog, stora aspar och en liten rönnlund att upptäcka, berättar landskapsarkitekt Åsa Säfström.

På öarnas västra sidor, mot den öppna fjärden, är det oftast stenigt och blockigt med tallar som kämpar för att växa till sig. Rastplatser med vindskydd, torrdass och grillplats finns iordningställda på Stabergs ö och Lilla Björnö, och här kan man uppleva fantastiska solnedgångar.

På Södra Björnungen finns en brygga som går att angöra med båt, två grillplatser och torrdass.

Utsikt över en sjö

Stabergs ö.

Varför ska man besöka dessa öar?

– För att uppleva Runns sjö- och ölandskap och en annan del av Falun. Resan dit blir också en del av upplevelsen av ön/öarna. Här finner man också oftast lugn och ro, säger Åsa Säfström.

På vandring över öarna kan man leta efter spår från tidigare verksamheter och bosättningar, spana på fåglar, titta på gamla träd och plocka bär. Vid rastplatserna på Stabergs ö och Lilla Björnö finns informationsskyltar som berättar om öarnas kulturhistoria, biologi och djurliv. I vindskydden går det också att övernatta.

Skogen har brukats hårt

Det är bara den östra halvan av Stora Björnö som är naturreservat. De östra öarna i Runn har nyttjats av människor under mycket lång tid.

– Lämpliga marker har röjts på sten och odlats upp och betesdrift har säkerligen förekommit. Närheten till Falu koppargruva har troligen inneburit att skogen tidvis brukats hårt, säger Åsa Säfström.

Stabergs ö hörde tidigare till Lönnemossa bergsmansgård. På ön fanns tidigare ett par ängs-/hagmarksområden som planterades med gran någon gång på 1950-1960-talet. Fram till mitten av 1950-talet pråmades kreatur ut till ön för sommarbete. Spår efter boende finns även på Stora Björnö.

Sommarstugor finns på Stabergs ö och Stora Björnö. På Södra Björnungen är det Stabergs båtklubb som iordningställt brygga, grillplats med mera.

Så tar du dig hit

– Tillgängligheten till öarna blir något begränsad i och med att man behöver ha en båt, kanot eller kajak för att kunna ta sig ut till öarna. Kajaker och kanoter går att hyra vid till exempel Sjösidan, Främby udde och Gullnäsgården. Det går ju också att simma för de som sysslar med till exempel swimrun, berättar Åsa Säfström.

Det finns möjlighet att ställa ifrån sig bil och lägga i båt vid Karlslund.

– Vid rastplatserna på öarna Stabergs ö och Lilla Björnö är det iordningställt så att mindre båtar, kajaker och kanoter ska nå stranden. De med större båtar har möjlighet att lägga till vid Södra Björnungen som har en brygga.

Hitta nya smultronställen med Naturkartan

Appen Naturkartan guidar dig till vandringsleder, naturreservat, utsiktsplatser, badplatser, cykelleder och andra fina guldkorn.

Här kan du läsa mer om Naturkartan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-09-04