Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Tre personer som går i skogen

Känn mystiken bland granar och mossa i Sanders Gammelskog.

Sanders Gammelskog - en riktig trollskog

Mystik bland granar och mjuk mossa, och ovanliga svampar och fåglar. Sanders Gammelskog är en riktig trollskog som är värd ett besök eller två.

Sanders gammelskog har inte påverkats av skogsbruk på länge, vilket gjort att träden fått växa fritt och bli gamla. Det gör skogen varierad, där det finns träd av olika sorter, åldrar och storlekar.

Det tillsammans med tillgång på död ved gör att många arter trivs, till exempel finns det flera ovanliga svampar och fåglar att hitta i reservatet.

Varför ska man besöka Sanders Gammelskog?

– Sanders Gammelskog är en riktig trollskog. Man riktigt känner mystiken bland granarna och den mjuka mossmattan. Lugnet som fyller en under en promenad är påtagligt, säger landskapsarkitekt Malin Winblad, och fortsätter:

– Det finns också gott om bänkar utplacerade längs stigen, perfekta platser att slå sig ner på för en stunds stillhet. Vill man ha en längre utflykt är besöket i Sanders Gammelskog perfekt att kombinera med ett besök vid Lilltorpet för bad eller med Naturskolan på Dikarbacken för att titta på djuren.

En skog med en stig

Smala naturstigar

Fram till områdets grillplats är stigen bred och grusad, och framkomligheten hög. En stigning och en ganska brant utförsbacke går den breda stigen över till, innan man kommer fram till områdets grillplats. De tre rundslingorna, som är cirka två, en och en halv respektive en kilometer långa är till största delen smala naturstigar, där både rötter och stenar sticker upp.

Så tar du dig hit

Det finns en beskriven cykelled från Falu centrum via gruvan till Sanders gammelskog och sedan tillbaka till centrum. Den hittar man på naturkartan.

Om man tar bil till området svänger man av från E16 vid trafikplats Tallen. Följ skylt mot Övre Gruvriset när du kommer upp på Källviksvägen. Följ sedan skyltar mot naturreservatet. Det är cirka en och en halv kilometer från E16.

En bro över en bäck i en skog.

Hitta nya smultronställen med Naturkartan

Appen Naturkartan guidar dig till vandringsleder, naturreservat, utsiktsplatser, badplatser, cykelleder och andra fina guldkorn.

Här kan du läsa mer om Naturkartan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grön växtlighet.
Sidan uppdaterad 2020-09-04