Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En gångstig i en skog

Maxad naturupplevelse i Bjursås prästskog

Upplev mystiken i granskogen, ljuset i den glesa tallskogen och vidden på ängen i Bjursås prästskog. En riktigt maxad naturupplevelse!

Bjursås prästskog är ett litet naturreservat som bildades 2009, och ägs av Falu kommun och Svenska kyrkan.

– Naturen du möter är mycket varierad och omväxlande. Den öppna marken i norra delen av området betas för att hållas öppen. Det gynnar många arter som trivs i den här typen av landskap. Skogen domineras av barrskog men det finns också fina lövskogar. Större delen av skogen ska få utvecklas fritt för att bevara och förstärka de naturvärden som finns, berättar landskapsarkitekt Malin Winblad.

Varför ska man besöka Bjursås prästskog?

– Om du vill maxa naturupplevelser på kort tid är Bjursås prästskog rätt plats! Upplev mystiken i granskogen, ljuset i den glesa tallskogen och vidden på ängen. Du får heller inte missa den otroligt fina Sandbäcken, uppleva porlet, bygg en barkbåt och känn på den fina sanden.

En grillplats i en skog

Slogbod med eldstad

Från parkeringen är det bara ett stenkast ner till ängen där slogboden ligger. Här finns eldstad, ved och torrdass. Från slogboden utgår markerade leder. Området är kuperat och stigarna är smala med både stenar och rötter. På flera platser finns bänkar för rast och vila.

Så tar du dig hit

Från riksväg 69 svänger du in mot Bjursås centrum. Du passerar Coop-butiken och kyrkan. Fortsätt cirka 400 meter och sväng sedan höger vid skylten Bjursås prästskog. Sväng direkt vänster ner till parkeringen.

Om du tar buss till området ska du hoppa av på hållplatsen Prästslingan.

En äng

Hitta nya smultronställen med Naturkartan

Appen Naturkartan guidar dig till vandringsleder, naturreservat, utsiktsplatser, badplatser, cykelleder och andra fina guldkorn.

Här kan du läsa mer om Naturkartan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Via naturkartan kan du få vägbeskrivning direkt i mobilen, för bil, gång, cykel och kollektivtrafik.

En skog
Sidan uppdaterad 2020-09-03