Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Parasportare åker rullskidor på bana genom skog

Parasporten ser positivt på tillkomsten av asfaltbanan.

Parasporten uppskattar nya asfaltbanan

Asfaltbanan på Lugnet är en helt ny arena för alla på rull. Parasport Dalarna har funnits med från början i projektet som en viktig aktör.

– Vi ser givetvis positivt på att ha fått varit med i projektet från början. På det sättet har kunskaperna om Parasporten tillvaratagits, säger Jan-Olov Fredborg, kanslichef på Parasport Dalarna.

Tidigare hette det handikappidrott, men numera är Parasport samlingsnamnet för idrottande personer med funktionsnedsättning.

I Parasport tävlar idrottare med liknande funktionsnedsättningar mot varandra och skadeklasserna delas in i tre typer:

  • Rörelsenedsättning.
  • Synnedsättning.
  • Intellektuell funktionsnedsättning.

– Många tror att Parasporten bara består av rullstolsåkare, men vi har exempelvis rullskidåkare och cyklister också. Alla kommer att kunna använda sig av asfaltbanan på Lugnet - från motionär till elit, säger Jan-Olov Fredborg.

Asfaltbanan på Lugnet ger en unik möjlighet för parasportare att få träna tillsammans med personer utan funktionsnedsättning.

– Vi vill ta plats på asfaltbanan, inte bli undanknuffade, och planerar redan nu för att ha diverse träningar och motionsaktiviteter på Lugnet. Asfaltbanan gör att våra idrottare , som våra vevcyklister, slipper att vara ute i trafiken. Just nu stoppar Coronaviruset oss för att ha större sammankomster, då många av våra medlemmar tillhör riskgruppen, säger Jan-Olov Fredborg.

Hur ser du på banan?

– Jag tycker att den är bra. Det är klart att man hade kunnat önska att den var lite flackare, men Lugnet är bergigt, så det är inte mycket att göra åt den saken.

– Sedan får inte asfaltbanan bara ses som en träningsanläggning. Den möjliggör ju för att personer med rörelsenedsättning får det lättare att ta sig ut i naturen med permobil, rullstol med mera. Med anledning av det ber vi er alla personer på rullskidor och cykel att ta det försiktigt. Det är viktigt, slutar Jan-Olov Fredborg.

Sidan uppdaterad 2022-10-06