Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Två personer går på en stig i skogen

Nu har leden Vattnets väg fått ett lyft

Längs Vattnets väg kan du vandra, springa eller cykla mountainbike mitt i Världsarvet Falun. Nu har delar av leden fått ett rejält lyft tack vare ett samarbete mellan gruvan, kommunen och Falu Energi & Vatten.

I dag syns inte ett spår av vatten vid Falu Gruva. Därför kan det hända att den som upptäcker Vattnets väg får en riktig aha-upplevelse; vattenmassorna som en gång rann där var en förutsättning för att driva vattenhjulen vid gruvan.

– Utan vatten ingen gruvdrift. Jag tycker att det bästa med Vattnets väg är den unika kombinationen av naturupplevelse och historia, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Vandringsleden, som är kantad av informationsskyltar, sträcker sig runt 30 kilometer nordväst om Falun.

Samarbete för att få bort sly längs leden

Nu har ett nytt samarbete, där Falu kommun och Falu Energi & Vatten går in med resurser, gjort det möjligt att avverka och forsla bort sly som växte intill leden på sträckan närmast gruvan.

Sara Hedström, administrativ chef på kultur- och fritidsförvaltningen, hoppas att det leder till att fler upptäcker Vattnets väg.

– Många känner ett behov av naturupplevelser, särskilt i dessa pandemitider. Det här ett jättefint exempel på vilka fantastiska möjligheter som finns runt Falun, säger hon.

Uppröjningsarbetet, som genomförs med stöd av Länsstyrelsen Dalarna, beräknas vara klart vid årsskiftet.

– Det känns bra att samverka för att fler får upp ögonen för vattnets betydelse samtidigt som vi tar hand om vår närmiljö, säger Per Dahlberg, vd för Falu Energi & Vatten.

En av Sveriges äldsta vattenleder

Vattnets väg, som är Sveriges äldsta vattenleder kopplade till gruvdrift, omfattar sjöar, dammar, kanaler och diken i bergen nordväst om Falu Gruva.

Den uppröjda sträckan är cirka en kilometer lång. Falu kommun står, med stöd av Länsstyrelsen Dalarna, för röjningsarbetet.

Falu Energi & Vatten ser till att riset kommer till värmeverket och blir ny energi.

Här kan du läsa mer om Vattnets väg

Sidan uppdaterad 2020-11-26