Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild över stadionområdet som är fylld med vit snö.

Så här ser det ut på skidstadion på Lugnet med två veckor kvar till Svenska skidspelen. Massor med snö - och kyla!

I år kan samtliga tävlingsbanor användas

Om två veckor är det dags för Svenska skidspelen. Samtliga tävlingsbanor har belagts med konstsnö och är i stort sett redan klara.

– Det ser riktigt bra ut och det känns skönt att ha det mesta klart redan nu, säger Jonas Boström, anläggningsansvarig på Falu kommun.

Svenska skidspelen avgörs i år den 29-31 januari och kommer i dessa coronatider att köras utan publik.

Men världseliten – med Ebba Andersson, Frida Karlsson, Linn Svan och Oscar Svensson i spetsen – kommer till Falun för att köra världscuptävlingar i dagarna tre.

Konstsnö i massor

Förra året var det en jakt på snö ända in på skidspelen för att få allting på plats.

Nu är det mesta klart, redan två veckor före tävlingshelgen. Tävlingsspåren, inklusive stadionområdet, har belagts med konstsnö.

Ett tjockt täcke med snö har lagts ut och kommer att fortsätta prepareras för att få spåren i bästa möjliga författning när det blir dags för tävling.

– Vi har haft vädret med oss den här gången. De senaste 14 dagarna har vi kört snökanonerna dag som natt för att få ihop tillräckligt med snö. Personalen har gjort ett enormt arbete, och det känns bra att vi kan använda tävlingsbanorna fullt ut den här gången, säger Jonas Boström.

Tävlingsbanorna är beroende av konstsnön, men snön som fallit har inneburit att Lugnet kunnat öppnat upp Sjulsarvsspåren (5+7+10 km) och elitspåret (15 km).

– Spåren är preparerade och håller bra. Har vi vädret med oss kommer folk att kunna använda sig av spåren även de dagarna som skidspelen pågår. Vi vet att det är många som vill ut och åka i de här motionsspåren. Vi kommer också att lägga konstsnö i eljusspåret, säger Jonas Boström.

Låt bli att gå i skidspåren

Under vintern har det varit ett återkommande problem med att folk är ute och går i de preparerade skidspåren. Något som inte är tillåtet.

Trots informationsinsatser och uppsatta skyltar har spåren blivit förstörda av folk med skor under fötterna.

– Vi hoppas att det ska bli ett slut på det här, att alla respekterar vad som gäller, slutar Jonas Boström.

Allt om skidspelen hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-01-15