Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Liten flicka hänger i ringar

Nu öppnar idrottsanläggningarna igen

Nu på måndag, den 25 januari, öppnar Falu kommun upp sina idrottsanläggningar igen. Det betyder att barn födda 2005 och senare kan återuppta sina idrotts- och fritidsaktiviteter inomhus.

– Inom kultur- och fritidsförvaltningen har vi lagt ner ett hårt arbete med att få allting klart. Vi följer givetvis Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd, säger fritidschefen Tomas Jons.

Införandet av den nya pandemilagen innebär förändrade regler för upplåtelser av kommunala lokaler. Folkhälsomyndigheten har beslutat att lokalerna inte får ta in mer än en person per tio kvadratmeter.

Begränsat antal personer får vistas i lokalerna

Det innebär att ett begränsat antal personer kommer att få vistas i idrottshallarna och i tillhörande omklädningsrum.

– Vi har satt ett maxantal, utifrån gällande föreskrifter, för hur många personer som får vistas i våra lokaler samtidigt. Skyltar med information om detta har satts upp. Föreningarna har ett ansvar för att detta efterföljs, säger Tomas Jons.

Information om vad som gäller har skickats ut till samtliga berörda föreningar, vilket innebär att ansvariga kan planera sin verksamhet utifrån gällande restriktioner.

Föreningarna kommer att få tillgång till sina tidigare bokade tider från och med måndag. En viktig ändring är föreningarna bara har tillgång till den bokade tiden. Normalt sett har föreningarna tillgång till omklädningsrum en halvtimme före och en halvtimme efter själva träningstiden, men det gäller inte nu.

– Har man en träningstid från klockan 18 till 19, så betyder det att man inte får gå in i idrottshallen förrän klockan är 18, och att man måste vara ute ur hallen innan klockan slår 19, detsamma gäller för omklädningsrummen, säger Tomas Jons.

Omklädningrummen blir i första hand en sluss

Den trånga biten att lösa är omklädningsrummen där det får vistas ett betydligt färre antal personer än vad som är fallet för själva träningshallen. I många fall måste man också ta vägen igenom ett omklädningsrum för att ta sig in i själva träningsdelen.

– Ska det här fungera är det bra att alla är ombytta när man kommer till idrottshallen. Omklädningsrummen kommer i första hand att fungera som en sluss för att ta sig in till hallen där man ska ha sin träning. Det är viktigt att tränare och ledare tänker igenom hur slussningen ska fungera. I ett omklädningsrum kan det exempelvis vara tillåtet att vistas bara 1-2 personer samtidigt, i den stora träningshallen kanske 30, säger Tomas Jons.

Falu kommun kommer att kontrollera att restriktionerna efterföljs, och den förening som inte sköter sig kan bli av med sina träningstider.

Om någon upptäcker avvikelser eller upplever regelverket svårt att följa så uppmanar Falu kommun alla att berätta om det. Kontakta i så fall kommunens kontaktcenter och berätta vad som inte fungerar.

– Men gör alla vad man ska, tar sitt ansvar, så ska det här kunna fungera på ett bra sätt. Vi tycker att det är viktigt och bra att barn och unga åter får chansen att träna inomhus, slutar Tomas Jons.

Så här många personer får vistas i idrottslokalerna

Här kommer en redogörelse för hur många som får vistas i våra lokaler:
Lugnets simhall:
Stora bassängen 80 personer, 35 i vattnet

Undervisningsbassäng 20 personer, 9 i vattnet

Lugnet sporthall:
A-hall: 80 personer

D-hall: 80 personer

B-C hallen: 140 personer

Gymnastikhall, Lugnet: 80 personer

Gymnastiksal, Lugnet: 20 personer

Kampsportshall, Lugnet: 14 personer

Ishallen Lugnet, isyta: 46 personer

Tälthallen Lugnet, isyta: 46 personer

Gymnastiksalar:
Aspeboda: 14 personer
Bjursås: 46 personer

Britsarvet: 46 personer
Danholn: 14 personer

Främby: 22 personer

Gruvriset: 46 personer

Grycksbo: 30 personer
Haraldsbo: 46 personer

Hosjö: 22 personer

Hälsingberg: 25 personer

Hälsinggården: 30 personer

Kristine: 30 personer

Sundborn: 46 personer

Slätta: 46 personer

Svärdsjö: 30 personer

Sågmyra: 14 personer

Södra: 18 personer

Tegelbruket: 14 personer
Tofta: 8 personer
Vika :14 personer

Västra, stora hallen: 30 personer
Västra, lilla hallen: 18 personer

Östra:12 personer

Konstgräsplaner: Inga ytterligare restriktioner utöver tidigare rekommendationer förutom nya omklädningsrumsregler, där maximalt 3 personer får vistas per rum.

Bandyplan: Inga ytterligare restriktioner utöver tidigare rekommendationer förutom nya omklädningsrumsregler, se anslag på dörr.


Sidan uppdaterad 2021-01-27