Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Kille iförd grön dräkt och hjälmar cyklar på sin MTB

Nu är målet satt att Falun ska få en världscuptävling i MTB år 2024. Foto: TRONS

Målet är världscuptävling i Falun 2024

Svenska cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få arrangera två världscups-deltävlingar i UCI Mountainbike Crosscountry (MTB XCO) i Jönköping 2023 och Falun 2024.

Målet om att återkommande få arrangera UCI MTB XCO världscuper i Sverige har varit i planeringsfasen i flera år och en projektgrupp är sedan länge tillsatt.

Avsiktsförklaringen är ett första steg i planen om att förhoppningsvis välkomna världscuptävlingar här framöver.

Överenskommelsen mellan UCI och Svenska Cykelförbundet har nu tagit projektet ett stort steg framåt mot att bli verklighet.

Från mars 2021 kommer Henrik Rydelius leda projektet mot att vinna budgivningen om att stå värd för världscupstävlingarna i Sverige – och tillsammans med projektets samarbetspartners i Falun och Jönköping – förhoppningsvis sätta Jönköping och Falun på den internationella MTB-kartan.

– Det här är ett första steg mot att få arrangera världscupstävlingar i MTB XCO i Jönköping och Falun. UCI har godkänt att vi ska skicka in biden och min känsla efter dialog med UCI är att det ser lovande ut för svensk MTB. Nästa steg i ansökningsprocessen blir att konkretisera datum, banprofiler med mera, säger Henrik Rydelius.

Röster om avsiktsförklaringen

Tomas Jons, fritidschef Falu kommun: ”Falun, som en av Sveriges ledande cykel-städer har en lång och stark tradition av stora utomhusidrottsevent. Att vara värd för MTB-tävlingar av världsnivå kommer att stärka oss, våra supportrar och våra partners. Vår plan är att skapa tävlingar av världsklass som ska bidra till utvecklingen av cykelsporten.”

Stefhan Klang, ordförande I Svenska cykelförbundet: Det är med stor glädje vi har möjlighet att presentera dessa nyheter till den svenska cykelcommunityn likväl som till omvärlden om våra planer. Vi har två väldigt motiverade och kompetenta värdstäder med föreningar som är mer än redo att ta sig an denna uppgift. Om vi lyckas är vi övertygade om att detta kommer skapa många positiva effekter på svensk cykel.”

Charlotte Guldstrand, tillförordnad vd på Destination Jönköping: ”Det här är en fantastisk möjlighet för hela kommunen då cykel och mountainbike är en tydlig inriktning för oss. Sen MTB europamästerskapen 2016 har vi på Destination Jönköping arbetat tillsammans med våra dedikerade cykelföreningar mot att välkomna en världscup. Vi ser fram emot att förhoppningsvis få välkomna världseliten, cykellagen, åskådare, tv-tittare och så klart att få skapa en cykelfest i Jönköping 2023.”


Sidan uppdaterad 2021-03-18