Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på nya jubileumsloggan

Världsarvet Falun fyller 20 år - så ska det firas

Världsarvet Falun fyller 20 år. Något som givetvis kommer att uppmärksammas under året via olika aktiviteter och insatser.

– Världsarvet är en underutnyttjad resurs som skapar stora möjligheter att utveckla Falun som stad. Vi har unika värden som vi ska vara rädda om och förstärka, då det ger oss unika möjligheter att utveckla en attraktiv stadskärna, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

I år fyller Världsarvet Falun 20 år. Det var den 13 december 2001 som Falun skrevs in på listan över världens mest intressanta platser – Unescos världsarvslista.

– Det finns drygt 1 000 platser på Unescos lista över världsarv, varav 15 finns i Sverige. Det är den finaste utmärkelsen en plats kan få och som inbegriper ett mycket stort ansvar. Jubiléet ger oss fina möjligheter att uppmärksamma Världsarvets storhet. Vi kan visa bredden både vad gäller variation av miljöer och att vi är många som samverkar för att fortsätta bevara och utveckla världsarvet, säger landshövding Ylva Thörn.

På 1600-talet var Falun en internationell stad med landets största och modernaste arbetsplats – Falu Gruva.

Gruvdriften upphörde vid 1900-talets slut, men har genom många århundraden haft ett starkt inflytande på teknisk, ekonomisk, social och politisk utveckling i Sverige och Europa och bidrog till formandet av Sveriges moderna industrisamhälle.

– Falu gruva är ett av Dalarnas största besöksmål och erbjuder spännande aktiviteter året runt. I sommar bjuder vi Falubor och besökare på en intressant utställning om Världsarvet Falun, säger Anna Björkman, verksamhetschef på Falu gruva.

Jubileumsåret är en viktig utgångspunkt

Jubileumsåret är en viktig utgångspunkt för gemensamma insatser för att uppmärksamma och fira att Falun sedan 20 år är med på Unescos lista över världsarv – platser omistliga för mänskligheten.

Genom stärkt samverkan mellan Världsarvsrådet, Världsarvet Faluns parter och andra intressenter ska parterna lyfta både sig själva och den plats man med stolthet fått förtroendet att vårda, värna och visa upp.

Med ett attraktivt utbud vill man att både Falubor och besökare upptäcker och upplever Världsarvet Faluns unika miljöer.

– Ser man till det korta perspektivet under pandemin, så finns ett rekordhögt intresse för Dalarna. Det finns en längtan att uppleva det äkta och genuina och dessa miljöer finns i Världsarvet Falun. Ur ett längre perspektiv är Världsarvet en reseanledning internationellt. Det finns en stor kännedom om utmärkelsen internationellt och det ska vi dra nytta av, säger Jonas Rosén, vd på Visit Dalarna.

Flera aktiviteter och insatser under året

Här följer några exempel på aktiviteter och insatser som kommer att genomföras under året:

  • Gemensam jubileumssymbol som är fri att använda för alla som vill marknadsföra sig, sina produkter och upplevelser som en del av Världsarvet Falun. Finns att ladda ned från www.världsarvetfalun.se
  • Reviderad hemsida: www.världsarvetfalun.se Länk till annan webbplats.
  • Guider tipsar om #minplatsivärldsarvet i sociala medier.
  • Utomhusutställning om Världsarvet Falun på Gruvplatsen, Falu Gruva.
  • Smaka på Världsarvet! Caféer och konditorier i Falun bakar sin egen världsarvsbakelse.
  • Insatser inom byggnadsvård: nyproducerade filmer samt en temadag om byggnadsvård.
  • Öppna gårdar i trästadsdelarna och i bergsmansbygden.
  • Kunskapsdag om Världsarvet Falun.
Sidan uppdaterad 2021-04-14