Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Illustration nya Kårebocken

För mer än ett år sedan brann den gamla Kårebocken vid gruvan ner. Men i mitten på december kommer en ny kårebock att finnas på plats.

Ny kårebock ska finnas på plats i december

I mitten på december är det meningen att en ny kårebock ska finnas på plats vid Falu gruva. Det nya landmärket kommer att bli sju meter högt och tio meter brett!

Det har nu gått över ett år sedan den stora kårebocken vid södra infarten till Falun brann ner.

Kort därefter bjöd Falu gruva in Falu kommun, Visit Dalarna, länsstyrelsen och Falu rödfärg till en arbetsgrupp, som tillsammans skulle ta fram en plan för hur tomrummet på platsen skulle fyllas.

– Engagemanget som folk visade när den gamla bocken brann ner visar att Kåre betyder något för oss Falubor. Det är tradition och berättelser om gruvan, men Kåre är en folkkär symbol för Falun. Därför känns det extra roligt att han nu återuppstår i en ny skepnad som symbol för världsarvet, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

Samma företag gjorde den mindre bocken

Uppdraget att konstruera den nya bocken, som mäter tio meter på bredden och sju meter på höjden, har gått till företaget Dala Svets & Smide.

Just det, företaget som på eget initiativ tillverkade den mindre ersättaren till den gamla bocken. Den mindre bocken står nu placerad vid Faluån, mittemot Kulturhuset tio14.

Bakom utformningen av det nya monumentet står kommunikationsbyrån Confetti, som i flera år arbetat med att gestalta Världsarvet Falun.

Hyllning till Världsarvet Falun

– Vår vision var en hyllning till Världsarvet Falun. Den gemensamma historien, med berättelsen om hur Kåre hittade platsen som blev Falu gruva, är kärnan i hela världsarvet. Därför känns det bra att det nya monumentet hedrar kårebocken med den välkända silhuetten, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu gruva.

Enligt planerna kommer den nya kårebocken att avtäckas vid en ceremoni den 13 december i år. På dagen 20 år efter att Falun blev världsarvsstaden Falun!

Illustration över hur nya kårebocken ska se ut
Sidan uppdaterad 2021-04-28