Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Åfesten siktar på storpublik

Åfesten är tillbaka och siktet är inställt på att nå en storpublik. Årets festival är nämligen helt digital och pågår under en enda dag – lördagen den 5 juni – med ett brett och starkt artistuppbåd.

Tjuvjakt, Eva Eastwood, Stiko Per Larsson, Dolly Style, Blender, Larz Kristerz, Timo Räisänen och Dalsinfoniettan är några av årets programpunkter.

Det blir ett datum för alla livesugna musikälskare att pricka in. Vi kommer att bjuda på livemusik och annat spännande från nio digitala scener samtidigt.

Självklart är allting gratis som vanligt säger Per Staffas, kommunens evenemangssamordnare.

Förra året ställdes Åfesten in på grund av coronavirusets framfart. Att ställa in i år var inget alternativ, utan valet blev istället att köra festivalen digital.

- Jag tyckte det kändes både kul och intressant att prova det här konceptet med att köra en hel festival digital. Det är inte många som har gjort det tidigare. Nu kör vi Åfesten under en dag och det blir fullt ös mellan klockan 17.00 och 24.00, säger Per Staffas.

Stort utbud på nio scener

Nio digitala scener innebär att utbudet kommer att vara stort, men det gäller att välja rätt, för ingen av akterna kommer att kunna ses i efterhand.

- Nej, allt är livesänt, utan repriser. Det kommer att vara uppträdanden hela tiden och vi är medvetna om att det kommer att bli tuffa krockar. Det är upp till var och en att prioritera vad man vill se, säger Per Staffas.

Åfesten 2021 bjuder som sagt på ett brett utbud. Det är många aktörer som har tackat jag till att vara med när förfrågan kommit.

- Folkmusikens hus, Musik i Dalarna, Dalapop, Kulturskolan och Wolf-FM sa ja direkt till att vara med, vilket jag är tacksam över. Wolf-FM kommer att göra radio med bild och deras sändning kommer att rulla under hela Åfesten. De har fått ihop en intressant gästlista med namn som Peter Carlsson, John Lindberg, Mats Ingels med flera, säger Per Staffas.

På Stora Scenen kommer Tjuvjakt, Eva Eastwood, Stiko Per Larsson med band och Dolly Style att uppträda.

- Tjuvjakt är väl Sveriges populäraste hiphopband just nu. Nu gör de en exklusiv spelning på Åfesten, faktiskt den enda de gjort hittills under pandemin. Eva Eastwood har en bred och trogen publik och jag har jobbat länge med att få henne till Åfesten. Det finns alltid önskemål om att Dolly Style ska vara med och Stiko Per Larsson är Dalarnas bidrag på den stora scenen, säger Per Staffas.

Dansband har blivit ett stående inslag på Åfestens program. Den här gången blir det ”husbandet” Larz Kristerz som tillsammans med Blender, årets dansband 2016, och legendariska Popnix som bjuder upp till dans.

Musik i Dalarna bjuder på Timo Räisänen som tillsammans med sitt band och Dalasinfoniettan kommer att sjunga Ted Gärdestad. Dalasinfoniettan kommer dessutom att bjuda på en egen konsert med en mix av musikstilar.

-Dalapop bjuder på lokala artister och band från sin scen och Folkmusikens hus har också ett mycket intressant program. Kulturskolan kommer att bjuda på barnallsång och lite annat blandat, säger Per Staffas.

Mer än bara musik

Men det är inte bara musik under den digitala Åfesten.

Biblioteken i Falun presenterar ”Bibblans barnhörna” - sagostunder, sång och musik, pyssel digitalt.

Världsarvet har en egen scen och i år är det 20 år sedan Falun skrevs in på listan över världens mest intressanta platser - Unescos världsarvslista. Under Å-festen får man digitalt följa med på en tur till Världsarvets sommarmuseer där man lär känna Linné, Thunström, Vass Brita och Ernst Rolf.

Här hittar du hela programmet Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2021-05-11