Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Mountainbikecyklist på Lugnet med sporthallen och Scandic hotel i bakgrunden,

Lugnet får nya SM-tävlingar. Den här gången i MTB.

SM-tävling i MTB avgörs på Lugnet 28-29 maj

Falu CK och Borlänge CK arrangerar Cross Country Elimination (XCE) den 28-29 maj. Tävlingarna kommer att avgöras på Lugnet. Skidstadion på Lugnet är stängd för allmänheten till 30/5.

XCE-SM kommer att inleda de första Svenska Cykelspelen i Falun någonsin, som i år även innefattar två SWE Cup-omgångar i Falun, respektive Borlänge.

– Vi har ett fantastiskt bra samarbete mellan cykelföreningarna. Alla är med och det finns en vilja att vara med att skapa de bästa förutsättningarna för att genomföra både SM och Svenska Cykelspelen och vi ser verkligen fram emot fina dagar, säger Roger Karlsson, Borlänge CK och Mikael Löfgren, Falu CK till cykelförbundets hemsida.

I och med det rådande pandemiläget kommer tävlingarna att köras för minimal publik.

Cykelspelen en regional satsning

Svenska Cykelspelen är ett led i en regional satsning där Falun Kommun för ett par år sedan efterlyste en somrig motsvarighet till Svenska Skidspelen i Falun, med internationella mediebevakade cykelarrangemang.

Falu CK och Borlänge CK har i samverkan därför bildat ett bolag och det långsiktiga målet är att ha återkommande världscuptävlingar i XCO i Falun och på sikt kanske ett VM.

Under Svenska Cykelspelen ska även de återkommande tävlingarna Lugnet XCO, Borlänge Tour och Långa Lugnet ingå även om årets variant av Långa Lugnet strukits på grund av pandemin.

På sin hemsida skirver cykelförbundet att om inte Covid 19 slagit till hade siktet varit inställt på XCO världscup i Falun redan 2022 (Jönköping 2021).

Nu är det svenska världscupprojektet framflyttat ett par år och ansökan om världscuptävlingar 2023 och 2024 i Jönköping respektive Falun ligger på UCI:s bord i Aigle, Schweiz.

Preliminärt schema för tävlingar i Svenska Cykelspelen 2021:

28 maj: XCE:  Klass Junior och Elit

29 maj: XCE Övriga klasser

30 maj: Lugnet XCO (UCI C1) Swecup

4-6 juni: XCO Borlänge Tour Swecup

Mer information om svenska cykelspelen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här är Cross Country Eliminator (XCE)

Kval med individuell start, oftast ett varv på tävlingsbanan, som leder till en serie med elimineringslopp (16, 8, 4, 2st beroende på antal deltagare) genom heat med 4 åkare där de två första går vidare till nästa omgång.

Banan ska vara 500 – 1000 meter lång och innehåller normalt platt, uppför och utför samt kurvor, mindre hopp och andra hinder/svårigheter.

Banan rekommenderas ta < 180 sekunder att genomföra för vinnaren av kvalomgången. (Källa: Svenska cykelförbundet)

Sidan uppdaterad 2021-05-27