Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Johanna står i svart tröja framför en av gruvans byggnader målad i Falu rödfärg.

Nu presenterar Falu gruva en av sommarens nyheter - en interaktiv guidning bland områdets historiska byggnader. I åtta filmklipp berättar guiden och museipedagog Johanna Nybelius (på bilden vid Creutz spelhus) mer om gruvans historia ovan jord.

Gå en guidad tur med hjälp av mobilen

Nu kan besökare vid Falu Gruva gå en guidad tur bland de historiska byggnaderna helt på egen hand. Med mobiltelefonens hjälp får man lära sig mer om åtta olika byggnader.

– Det är ytterligare ett steg i vårt långsiktiga arbete med att levandegöra gruvans tusenåriga historia, säger verksamhetschef Anna Björkman

Med mobiltelefonen i handen kan besökare vid Falu Gruva lära sig mer om åtta av de historiska byggnaderna på området.

QR-koder länkar vidare till filmklipp, ett på svenska och ett på engelska, där en av gruvans guider berättar mer om respektive byggnad.

– Det känns riktigt roligt att vi, med hjälp av modern teknik, kan tillgängliggöra våra unika byggnader som vid sin tillkomst stod för den absolut senaste tekniken. Cirkeln sluts på något sätt, säger Anna Björkman.

Creuts lave är den mest kända byggnaden

Creutz lave, en av gruvans mest kända byggnader, ingår i satsningen tillsammans med intilliggande spelhus, hjulhus och pivå.

I samarbete med Länsstyrelsen Dalarna har Falu Gruva arbetat med att renovera och öppna upp de unika träbyggnaderna från mitten av 1800-talet för besökare.

Den interaktiva guidningen, en nyhet inför årets högsäsong, är nästa steg i detta arbete.

Andra byggnader som är en del av satsningen är Gruvmuseet, Anfarten och den moderna 1970-talsbyggnaden Oscars lave på ovansidan av Stora Stöten.

Gruvan är en historisk plats

Falu Gruva är en industrihistorisk plats med över tusen år av historia. Efter hundratals år av obruten gruvdrift, som avslutades 1992, är Falu Gruva i dag ett av Dalarnas största besöksmål.

Sedan 2001 finns Världsarvet Falun med på Unescos världsarvslista och anses därmed så värdefullt att det ska bevaras för alltid.

Här kan du läsa mer om Världsarvet Falun Öppnas i nytt fönster.

Här hittar du mer information om Falu gruva Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sidan uppdaterad 2021-07-08