Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Kårebocken ovanifrån

Den nya Kårebocken är ett jättebygge. Här är en drönarbild tagen ovanifrån av konstverket. Foto: Dala Svets & Smide

Nya Kårebocken börjar ta form

Jubileumsfirandet av Världsarvet Falun och invigningen av den nya Kårebocken närmar sig. Den 12 december är det nämligen dags.

Den nya kårebocken - det tio gånger sju meter stora monumentet vid Falu Gruva - närmar sig ett slutförande.

– Vi ligger i fas med tillverkningen. Bockens former gör det hela komplicerat - inget är vågrätt eller lodrätt - den är ett konstverk. Bara att hitta rätt tyngdpunkt vid själva lyftet är en utmaning i sig, säger Leif Nilsén från Dala Svets & Smide, som har fått uppdraget att tillverka bocken i cortenplåt.

Verkstadslokalerna räcker inte till för bocktillverkningen. Den svetsas ihop del för del och för att kontrollera proportionerna får pusslet läggas på en betong-platta utanför.

Där finns bocken uppritad i skala 1:1 och för att få en överblick har man filmat uppifrån med drönare.

Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva, ser fram emot invigningen av den nya kårebocken som avslutar jubileumsfirandet den 12 december:

– När den förra bocken brann ned så uppstod ett väldigt tomrum - det är tydligt att Kåre är en viktig symbol för världsarvsstaden. Därför känns det jättebra att vi åter reser ett monument som välkomnar både besökare och Falubor hit.

Falu Gruva, Falu rödfärg och Falu kommun står för finanseringen av bocken. Designer och art director David Qvick på Confetti står bakom utformningen.

Mer information om jubileumsfirandet hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-11-17