Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Framtagen reklambild om att det blir firande med kårebocken i förgrunden

Nu på söndag firar Världsarvet Falun 20 år

Världsarvet Falun firar 20 år i år. Nu på söndag har det blivit dags för jubileumsfirande och invigning av den nya Kårebocken. Allt sker på gruvområdet.

Precis som Egyptens pyramider, Frihetsgudinnan i New York och Italiens Venedig, ingår Falun på Unescos världsarvslista över världens mest intressanta platser.

Listan omfattar över 1 000 platser i världen, varav 15 finns i Sverige, och Världsarvet Falun firar 20 år i år.

Nu på söndag väntar jubileumsfirande med ljusinstallation i centrum och festligheter på gruvområdet, där också den nya Kårebocken kommer att invigas.

– Det känns stort att få bjuda in till ett firande av det här slaget. Världsarvet Falun fyller 20 år och ett världsarv är så värdefullt att det ska bevaras för all framtid. Världsarvet tillhör alla – nu och i framtiden. Nu bjuder vi in till en magisk eftermiddag och kväll med sång, eldar, rök och kulning på den plats, där bocken Kåre för 1 000 år sedan upptäckte den värdefulla kopparmalmen, säger Christina Staberg, kommunens världssamordnare, och fortsätter;

– I Världsarvet Falun ingår inte bara gruvan utan även staden och bergsmansbygden. Arbetarstadsdelarna i trä – Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors – är också viktiga delar av världsarvet med sin arkitektur som påminner om hur gruv- och hyttarbetare bodde för mer än 300 år sedan. Även Stora torget och byggnaderna runt torget ingår i världsarvet.

Det finns ett Världsarvsråd

Världsarvet Falun har ett världsarvsråd som arbetar enligt Världsarvskonventionens riktlinjer, och rådet fungerar som ett stöd och koordinator i frågor gällande bevarande, skydd, kulturmiljöarbete samt utveckling av besöksmål.

Det är också Världsarvsrådet som kommer att hälsa alla välkomna till söndagens jubileumsfirande.

Högtidstalare vid söndagens jubileumsfirande är kommundirektör Pernilla Wigren.

Nya Kårebocken invigs

Firandet avslutas med invigningen av den nya Kårebocken. Kåre är tillbaka där han hör hemma – på gruvområdet.

– Kårebocken har välkomnat både Falubor och besökare till världsarvet ända sedan 2001 och många har tagit den som symbol till sitt hjärta. Därför känns det extra bra att vi kan inviga den nya bocken på jubileumsdagen. Med den moderna designen och valet av material symboliserar den en hållbar framtid med förankring i 1 000 år av historia. Utformningen med silhuetten som ramar in världsarvet gör att betraktaren själv får skapa en bild av platsen sedd genom bocken, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Det är kommunikationsbyrån Confetti och art director David Qvick som designat den nya bocken. Faluföretaget Dala Svets & Smide har stått för konstruktionsarbetet i materialet corténplåt.

– Vi är mycket stolta att tillsammans med medfinansiärerna Falu kommun och Falu Rödfärg få bjuda in till invigning, säger Anna Björkman.

Jubileumsfirandets program

Söndag 12 december 2021

Program:

16.00: Ljusinstallationen ”Ljus i mörkret” i centrala Falun. Lyft blicken och håll utkik efter visuella uttryck som visar Världsarvet Falun på ett annorlunda sätt. Promenera gärna från centrum till Falu Gruva via Dalarnas museum som denna kväll har öppet.

18.00: Samling framför Gruvmuseet. Världsarvsrådet hälsar välkommen. Högtidstal av kommundirektör Pernilla Wigren och körsång av Musikkonservatoriet.

18.30: Gemensamt fackeltåg. Vi går gemensamt till Oscars lave för att därifrån se invigningen av nya Kårebocken. Järlindens scoutkår med Fredsljuset går i täten. Kulning runt Stora stöten. På vår väg får vi se rödfärgskokning och möta en och annan gruvdräng.

Ca 18.50: Invigning av nya Kårebocken

Värdar för jubileumsfirandet är: Falu kommun, Falu Gruva, Dalarnas museum, Länsstyrelsen Dalarna, Region Dalarna, Visit Dalarna, Högskolan Dalarna och Världsarvets vänförening i samverkan med Falu Rödfärg, Naturskolan, Centrala stadsrum och Magasinet Falun.

Sidan uppdaterad 2021-12-08