Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Två kvinnor sitter och pratar över en kopp kaffe

"Låna en språkvän" är tillbaka - anmäl dig nu!

Den här veckan kör Falu kommun igång sin nygamla integrationssatsning ”Låna en språkvän”. Målet är att skapa nya möten och på så sätt underlätta etablering och integration.

– Låna en språkvän är ett sätt att umgås över gränserna. Falubor ges chansen att skaffa nya bekantskaper, och få nya språkliga och kulturella erfarenheter, genom att matchas ihop med en språkvän som har en annan kulturell bakgrund än en själv. Nyanlända får en chans att träna på det svenska språket, samtidigt som de får kontakt med nya personer i samhället, säger projektledaren Nadia Holma.

Låna en språkvän riktar sig till deltagare som är 16 år och äldre. De som vill vara med anmäler sig endera digitalt via falun.se, eller via ett pappersformulär som finns att få på Falu stadsbibliotek.

En stor nyhet är att det också erbjuds ”läxhjälp” för den som vill.

– Många människor som är nya i Sverige är i stort behov av läxhjälp. På anmälan kommer det därför att gå att kryssa i att man vill ha läxhjälp, eller att man kan tänka sig att erbjuda den hjälpen, säger Nadia Holma, och fortsätter:

– Vill man vara med och bidra till ett större Falun så är det bara att anmäla sig redan i dag. Mer information finns på Falu kommuns hemsida under fliken ”Låna en språkvän”. Öppnas i nytt fönster.

Ett samarbete mellan bibliotek och förvaltning

”Låna en språkvän”, som är ett samarbete mellan biblioteken och arbetslivs- och socialförvaltningen, ingår i projektet ”Språk- och kulturresa” som drivs i samverkan med ABF Södra Östra Dalarna och Skådebanan Dalarna.

Aktiviteterna i projektet sker på olika platser i Falu kommun, framförallt på Falu stadsbibliotek, i ABFs lokaler på Stigaregatan samt i Kopparstadens bostadsområden. Verksamheten riktar sig till nyanlända, asylsökande och ensamkommande. Längden på projektet är 1,5 år.

Språk-och kulturresa omfattar en rad olika aktiviteter och etablerade metoder som till exempel shared reading, filosofiska samtal och låna en språkvän. Syftet med projektet är att förbättra språk-och läsförmågan hos deltagarna. Genom meningsfulla samtal främjas psykisk hälsa och en ökad upplevelse av innanförskap och integration i samhället.

Andra aktörer medverkar också

Aktiviteterna delfinansieras av Länsstyrelsen.

Vissa av dessa aktiviteter sker även i samarbete med andra aktörer såsom Centrum för flerspråkighet, Kopparstaden, Dalateatern, Kulturhuset Tio14 samt andra förvaltningar inom Falu kommun.

Vill du veta mer, välkommen att höra av dig till Falu stadsbibliotek via mail: stadsbiblioteket@falun.se

Här kan du läsa mer om "Låna en språkvän" Öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-02-21