Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Tre personer som tittar in i kameran och ler.

Rojma Idris, Denis Kiwanuka Lubega och Anas Ahmed är Falu kommuns nya IT-värdar.

IT-värdarna hjälper dig med det digitala - och lär sig svenska samtidigt

Tre IT-värdar har börjat arbeta på Falu Stadsbibliotek och Kontaktcenter. De hjälper invånarna med det digitala, och samtidigt lär de sig det svenska språket.

– Vi hjälper andra som inte kan själv, med datorer och mobiler, med att skriva ut och kopiera, att låna böcker från hemsidan, och att låna en språkvän till exempel. Det berättar Denis Kiwanuka Lubega, som är en av de tre IT-värdar som sedan 1 mars finns på biblioteket och Falu kommuns Kontaktcenter.

Så samtidigt som biblioteket och kontaktcenter har IT-kunniga värdar som kan hjälpa invånarna med digitala svårigheter på engelska, kurdiska, arabiska, swahili, luganda och somaliska, så lär sig IT-värdarna själva bättre svenska.

– Det är roligt, att både träffa nya människor och träna på svenska språket, säger Rojma Idris, Denis Kiwanuka Lubega och Anas Ahmed.

Ett win-win-projekt

Personer med utländsk bakgrund fick ansöka till en utbildning för att bli IT-värdar. Sex personer gick vidare och fick under tre veckors tid en intensiv utbildning, i allt från IT-frågor och allmänkunskap om Sverige till bemötande och att verka i ett serviceyrke.

– Det är ett win-win-projekt. De lär sig svenska och får träffa mycket svenskar, och de själva är kunniga i IT-frågor – bland annat med fokus på bibliotekets e-tjänster – och kan visa och hjälpa de som behöver, säger bibliotekarien Sara Strömberg.

– De är också ett stort stöd för oss som jobbar på biblioteket, de har goda språkkunskaper och avlastar oss, fortsätter bibliotekarien Kristina Hedegård.

"Vi känner att vi kan hjälpa till"

Med en t-shirt och en stor röd knapp på bröstet där det står IT-värd på, så är de lätta att känna igen, Rojma Idris, Denis Kiwanuka Lubega och Anas Ahmed.

– Många kommer till oss, vi känner att vi kan hjälpa till, säger Romja Idris.

Hur är det att jobba som IT-värd?

– Det är roligt att träffa nya människor och att få träna på språket samtidigt.

– Det finns inget negativt med det här, det är bara roligt. Men vi vill att det ska komma mer folk hit, så kom hit och besök oss! säger de alla tre.

Sidan uppdaterad 2022-03-23