Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild tagen bakifrån scen ut mot publikhavet. På scenen spelar och sjunger fyra personer.

Uno Svenningsson och hans band lockade en storpublik till Stora scenen på Fisktorget.

Åfesten blev till en förväntad folkfest

Åfesten är över för den här gången. Per Staffas, kommunens evenemangssamordnare, kan med nöjdhet summera årets evenemang.

– Vi hade verkligen vädret med oss och det var fullt med folk överallt. Massor av glada människor hittade till Åfesten och det var verkligen roligt att få se centrum så levande igen, säger Per Staffas.

Efter två år med corona och en digital variant, var Åfesten, Faluns stora stadsfest, tillbaka på riktigt igen.

Det regnade visserligen under fredagseftermiddagen, men sedan sprack det upp och solen och värmen infann sig på bästa sätt. Vädret bidrog förstås till att Åfesten blev den folkfest som många hade hoppats på.

– Jag vet inte hur många människor som besökte Åfesten, vi kan inte presentera några sådana siffror. Men det kan ha varit publikrekord, absolut! säger Per Staffas.

Klara Hammarström lockade flest

Det var mycket som drog under stadsfestens dagar. Många kom för att se artister som Klara Hammarström, Lisa Miskovsky, Uno Svenningsson, Peg Parnevik och Broder Henrik Rapp uppträda på stora scenen vid Fisktorget.

– Klara Hammarström drog mest folk, tätt följd an Uno Svenningsson och Lisa Miskovsky. Vi bjöds på bra konserter, säger Per Staffas.

Gummibåtshänget lockade många deltagare och längs hela ån, från start till mål, var det fullt med folk.

– Gummibåtshänget är alltid populärt och har sin givna plats på Åfesten. Cruisingen drog som väntat massor av bilar och anhängare, och på dansbanan var det fullt med folk under dansens alla timmar, säger Per Staffas.

Granny Goes Street i september

Evenemangsamordnaren får nu chansen att pusta ut några dagar, sedan är det dags att arbeta med nästa stora publika fest för allmänheten i Falun.

Den 3 september är det nämligen dags för kulturfestivalen Granny Goes Street.

– Jag lever länge på att Åfesten blev en sådan succé, det har varit intensiva dagar och ett långt förberedelsearbete. Nu kör vi på. Granny Goes Street väntar härnäst och Måns Zelmerlöw är en av artisterna som är klara. Jag kan lova att fler artistsläpp kommer, slutar Per Staffas.

Sidan uppdaterad 2022-06-08