Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på Lugnets två hoppbackar i vinterskrud

Lugnet och Falun kommer att stå som värd för en världscuptävling i big air i november. Hoppets byggs upp inne på backstadion, i den stora hoppbackens underbacke.

Världscupen i big air kommer till Falun

Världscupen i big air kommer till Lugnet och Falun den 24-26 november. Världens bästa freeski- och snowboardåkare kommer att slåss om segern på ett hopp byggd av sparad snö.

– Bilden av Falun som en vinterstad stärks och evenemanget kommer att locka många nya besökare till Lugnet, säger Tomas Jons, kommunens fritidschef.

Det är första gången på tolv år som världscupen i big air arrangeras på svensk mark. På ett hopp byggt av sparad snö, i den stora hoppbackens underbacke, kommer åkarna att bjuda publiken på en riktig show.

– Det är jättekul för hela sporten att få arrangera en världscuptävling på hemmaplan, och att publiken och alla fans kan få se de bästa skid- och snowboardåkarna tävla och göra upp på hemmaplan, säger Niklas Eriksson, förbundskapten freeskilandslaget.

– Det är kul att Svenska skidförbundet väljer att arrangera fler tävlingar i Falun och på Lugnet. Det innebär att våra anläggningar används för fler idrotter och att Lugnet ger plats för arrangemang som lockar yngre besökare, säger Tomas Jons.

VM och Falutävlingen i fokus

Efter en framgångsrik säsong med både OS-medaljer och pallplatser på världscupen i bagaget har åkarna påbörjat träningen inför kommande säsong. En säsong där VM i Bakuriani, Georgien, och världscupen på hemmaplan i Falun står i fokus.

– Det är viktigt för oss att arrangera stora evenemang på hemmaplan, både för att vi vill skapa synlighet för sporten, men också för att vi har haft som strategi att ta hem träning och tävling så att åkarna inte behöver resa lika mycket. Att skapa ett världsklassevenemang som detta är nästa steg i det ledet, säger Stefan Karlsson, sportchef freeski och snowboard.

Att världscupen arrangeras på hemmaplan i Falun innebär inte bara ett extra stort publikstöd. Det innebär också att Sverige får extra många startplatser vilket gör att fler åkare får chansen att mäta sig med världseliten. Ett värdland har fem extra platser att fördela. Sverige har annars två garanterade startplatser på världscupen.

Många åkare från Dalarna

– Vi är ett ganska dalastarkt lag, med flera åkare från just Falun, så det blir verkligen på hemmaplan, säger Calle Sköld, förbundskapten snowboardlandslaget.

Världscupen på Lugnet i Falun kommer bli en unik upplevelse både för publik och åkare. Vid sidan av hoppet ska en mindre prova-på-arena med rails byggas upp där allt ifrån nybörjare till världselit kan åka tillsammans.

Dessutom kommer det bjudas på eld- och ljusshow, musik och trick ingen trodde var möjliga.

Sidan uppdaterad 2022-06-13