Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Utsikt över en sjö

Besök Isalanäset - en pärla i Svärdsjöbygden

Du har väl inte missat alla naturpärlor som finns i Falu kommun? En av dem är Isalanäset där man kan njuta av lugnet, berättar landskapsarkitekt Malin Winblad.

Isalanäset är ett naturreservat som invigdes 2018 för att bevara områdets höga biologiska värden och för att göra området tillgängligt för friluftslivet.

Öppna gläntor och glittrande vatten

Isalanäset är en riktig pärla i Svärdsjöbygden. Det bjuder trots liten yta på en mångfald av både natur- och kulturupplevelser. Här finns ljusa lövskogar, mörk barrskog, öppna gläntor, stora block och stenar och utblickar över glittrande vatten.

– Man kan i lövskogen på näset fortfarande se spår av tidigare generationers brukande i form av stenrösen och diken. Långt ut på näset finns också ruiner av en ängslada, och ett gigantiskt flyttblock finns att beskåda, berättar landskapsarkitekt Malin Winblad.

Varför ska man besöka Isalanäset?

– För att njuta av lugnet och den variationsrika naturen. I samband med att området blev naturreservat ställdes det också i ordning för besökare, säger Winblad.

Vid en entrélada finns information att läsa Pdf, 17.9 MB. om områdets natur- och kulturvärden och en rundslinga - Näset runt - på 1,7 kilometer finns att vandra.

– Min favoritplats på Isalanäset är Rastladan, där det finns möjlighet att grilla under tak med utsikt över den glittrande Svärdsjön.

Tälta och leta efter blommor

I anslutning till Rastladan finns också möjlighet att tälta, och ett torrdass. Missa inte heller inte det magnifika flyttblocket, eller att utforska den mörka barrskogen längst ut på udden.

– Om du vill ha en liten utmaning kan du också titta på informationsskylten i entréladan för att se vilka blommor som kan tänkas blomma nu, försök sedan hitta dem när du ger dig ut på näset, säger Malin Winblad.

Så tar du dig hit

Med kanot eller kajak kan du angöra direkt vid Rastladan, perfekt stopp för övernattning för den som paddlar kanotleden Balungen-Runn som också varmt kan rekommenderas.

Läs mer om kanotleden - och även många andra naturpärlor - på naturkartan.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Men har man inte möjlighet att paddla till Isalanäset går det också bra med cykel, bil eller buss. Parkeringen ligger vid väg 850 i Isala. Närmsta busshållplats, Isala, ligger precis intill parkeringen och trafikeras av buss 235.

Från parkeringen till entréladan är stigen bred och grusad, sista biten innebär en brant stigning, men det är inga problem att ta med sig barnvagn dit. Vidare ut på Isalanäset och till Rastladan är det naturstig, den är smal och både stenar och rötter sticker upp.

Fler pärlor

Det finns många fler pärlor runt omkring Falu kommun. Bland annat:

Sanders Gammelskog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vildmarksleden i Bjursås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Runns sjö- och ölandskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bjursås prästskog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För ännu mer information om naturen, se Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan uppdaterad 2022-07-18