Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Visar delar av gymmets olika maskiner

Lugnet får ett utegym i sex veckor framåt. Maskinerna är på plats, invigningen sker på onsdagen.

Lugnet får utegym - i sex veckor framåt

I sex veckor framåt kommer det att finnas ett tillfälligt utegym på Lugnet. Användarna kommer också att delta i en studie som drivs av företaget Omnigym.

– Gymmet är fritt att användas för alla som besöker Lugnet, är helt gratis, och kan användas dygnet runt, säger Maria Andersson, vd på Lugnet i Falun AB.

Det tillfälliga gymmet är placerat på parkeringen som ligger närmast bredvid receptionen till campingen och hästskon inne på skidstadion.

Till skillnad från vanliga utegym, där kroppsvikten brukar vara tyngderna som nyttjas innehåller detta utegym nio olika träningsmaskiner. Varje träningsmaskin är uppbyggt på en plattform för säkerhet och stabilitet. Exempel på övningar som kan göras är latsdrag, stående rodd och bänkpress från 10-90 kg.

Gymmet är anpassat till att passa alla, ung som gammal, från tränade till otränade.

Instruktioner finns hur maskinen ska användas

På varje maskin finns en stolpe med en instruktionskarta över hur maskinen används och hur övningen går till, samt vilka muskelgrupper som tränas. Det går även scanna en QR-kod för att se en instruktionsvideo för hur maskinen används.

Utegymmet kommer även att användas till en studie som genomförs av företaget Omnigym. Det är en global användarstudie om träning i utomhusmiljö. Syftet är att tillhandahålla kommuner med användarprofiler, användarupplevelser och besöksstatistik i siffror, för att kommunerna ska kunna göra rätt investeringar som möter kommuninvånarnas behov.

Den globala studien riktar sig till alla över 14 år. Omnigym ser dock gärna att seniorer hittar till utegymmet och deltar i studien.

– Under testperioden kommer maskinerna att registrera hur många gånger de används, vilka tider på dygnet det sker, vilka tider på dygnet som är populärast med mera. Vill man delta ytterligare i studien, det är helt valfritt, kan man bidra med att ge svar i en enkät om personliga träningsvanor och personliga förutsättningar, all information som samlas in är anonym, säger Lindalie Richwald på Omnigym.

Invigningen av utegymmet sker onsdagen den 24 augusti, klockan 11.30.

Sidan uppdaterad 2022-08-23