Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Folk står och tittar på stora stöten

Faluns egna världsarvsdagar arrangeras för första gången kommande helg.

Världsarvsdagarna – för första gången!

För första gången kommer Faluns världsarvsdagar att arrangeras. Det blir tre välfyllda temadagar den 9-11 september.

– Det känns både bra och spännande att få chansen att lyfta fram Världsarvet Falun på detta sätt. Ett världsarv som har så mycket att erbjuda, säger Anna Björkman, ledamot i Världsarvsrådet.

Världsarvet i Falun fick världsarvsstatus 2001 och är enligt Unesco en av drygt 1 000 platser i världen som är så viktig att den ska bevaras för all framtid.

Faluns världsarvsdagar har tillkommit för att få en större förståelse och skapa ett större intresse och engagemang för Världsarvet Falun. Under dagarna kommer dörrar som normalt sett är stängda att öppnas upp för allmänheten, och besökarna kommer att få höra berättelser som inte berättats så många gånger.

Vissa av aktiviteterna kräver en föranmälan, många av aktiviteterna är gratis.

Intensiva dagar väntar

Under fredagen bjuder Arkivcentrum Dalarna och Falu kommuns centralarkiv in till en guidad visning, där unika handlingar från världsarvets historia kommer att visas upp.

På stadsbiblioteket går det att se Dalasamlingen och ställa frågor till släktforskarföreningen. En historisk vandring om kvinnor och rättighetskampen i Falun bjuds det också på.

Lördagen är världsarvsdagarnas huvudnummer. Allmänheten bjuds in till Dalarnas museum där generalsekreteraren för Svenska Unescorådet, Anna-Karin S Johansson, kommer att berätta om världsarvskonventionen.

Världsarvet Faluns vänförening kommer att dela ut priser till personer som svarat för förtjänstfulla insatser inom världsarvet. Det bjuds även på föreläsningar om historisk och samtida vattenförsörjning.

På söndagen blir det guidade visningar runt om i världsarvet för alla åldrar. Till exempel öppnas dörrarna upp till landshövdingens residens och Linnés bröllopsstuga på Sveden.

Historiska trädgårdar kan man också kika närmare på och för barnen vankas en historiejakt genom Faluns centrala delar.

Här hittar ni hela programmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-09-05