Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Sparad snö har lagts ut på marken på Lugnet och maskiner står redo att preparera den

Tidig skidpremiär med rekordlångt spår

Nu på lördag är det efterlängtad snöpremiär på Lugnet. Den rekordstora högen med sparad snö har gett ett för säsongen rekordlångt skidspår och säkrat tidig backhoppningspremiär.

– Det känns bra att vi kan dra i gång snösäsongen nu och att vi kommer att kunna erbjuda ett spår att åka i som är cirka två kilometer långt, säger Jonas Boström, verksamhetschef på Lugnet.

På Lugnet har arbetet med att få ut den sparade snön pågått under hela veckan. Nu ska slutprepareringen göras inför lördagens skidpremiär.

På senvintern var det närmare 50 000 kubikmeter snö som lades under ett lager av spån för att sparas, och drygt 35 000 – 40 000 kubikmeter fanns kvar för att användas nu.

– Vi har haft en rekordstor hög med sparad snö. Tanken var ju att vi skulle haft en världscuptävling i big air här på Lugnet i november, en världscuptävling i längd i december, och var förberedda för det. Nu blev tävlingarna inte av och nu använder vi all snö till att göra en bra slinga att åka på och att lägga i underbacken på normalbacken. Det blir tävlingar i backhoppning här den 19-20 november, säger Jonas Boström.

Flera år med tidig snöpremiär

I flera år nu har Lugnet och Falun kunnat erbjuda en tidig säsongstart för den som vill åka längdskidor. Motionärer och elitåkare får samsas om att ta sig en tur på den sparade snön.

I år blir slingan nästan dubbelt så lång mot vad fallet varit tidigare år.

– Vi kommer därför att kunna använda oss av en liten annan sträckning och bland annat gå upp i lilla sprintbacken. Vi tror att den nya sträckningen kommer att attrahera både motionärer och elitåkare. Många landslagsåkare bor ju här i Falun och brukar vara här och köra, säger Jonas Boström.

Samma priser som ifjol

Trots att slingan blivit längre, är det samma priser som ifjol som gäller. Man får helt enkelt mer valuta för pengarna.

Ett Året runt-kort kostar 2 500 kronor (inkluderande även asfaltbanan och cykelleder), försäsongskortet kostar 1 600 kronor.

Hittills har inte vädret varit med satsningen på tidig snöläggning. Veckan har bjudit på regn och många varmgrader och ännu varmare säger prognosen att det ska bli.

– Det kan säkert finna de som ställer sig frågande till att vi ändå väljer att lägga ut snön, men vi har gått ut och lovat att vi ska ha tidig snö, så det är nu det gäller. Vi har ändå lagt ut en tjock bädd som ska hålla länge trots det vädermässiga, slutar Jonas Boström.

Sidan uppdaterad 2022-10-25