Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på bibliotekets fasad och entré

Falun först in i Dalabiblioteken

Falun blir en del av samarbetet Dalabiblioteken, och blir också först med att byta till det gemensamma bibliotekssystemet och webbsidan. Det sker redan den 26 januari!

Dalabiblioteken är ett samarbete mellan folkbiblioteken i Dalarnas 15 kommuner. Under våren 2023 kommer samtliga folkbibliotek att bli en del av samarbete med ett gemensamt bibliotekssystem.

Genom Dalabiblioteken kommer man att kunna låna och reservera böcker och andra medier från hela Dalarna på ett och samma bibliotekskort, och hämta ut dem på ett bibliotek nära sig.

Hela utbudet och all annan nödvändig information kommer att finnas på dalabiblioteken.se.

– När allt är klart, och de andra biblioteken i Dalarna har kopplats på, kommer vi att kunna erbjuda en fantastisk tjänst, säger Karin Hane, bibliotekschef i Falu kommun.

Falun först ut av alla

Falun är först ut av alla folkbibliotek med att byta till det gemensamma bibliotekssystemet den 26 januari. Det gör att stadsbiblioteket kommer att vara helt stängt den 23-25 januari då bytet av system sker. Kommundelsbiblioteken kommer att vara stängda fram tills den 30 januari liksom biblioteksbussen.

Under perioden som biblioteket hålls stängt kommer det inte att kunna söka böcker på webben, och det kommer inte heller att gå att logga in för att se sina lån, låna om eller reservera böcker. En ny webb finns på plats när biblioteket öppnar igen, och under den här perioden kommer låntagaren att inte behöva oroa sig för förseningsavgifter eller andra krav.

För att få tillgång till alla böcker, medier och tjänster i nya Dalabiblioteken behöver man först godkänna ett låntagaravtal.

Skriver låntagaravtal

I låntagaravtalet ger man sitt samtycke till att personuppgifter registreras i Dalabibliotekens gemensamma system, godkänner låneregler och eventuella förändringar och väljer att endera ange e-postadress och/eller mobiltelefonnummer som kontaktuppgift.

– Väljer man att ange uppgifterna, så samtycker man till att vi kontaktar personen genom dessa kanaler för att diskutera frågor kring lån och reservationer. I annat fall skickas alla meddelanden med brev, säger Karin Hane och fortsätter:

– Det kommer självklart även att gå att skaffa ett nytt bibliotekskort hos oss. Är du ny på ett av Dalarnas bibliotek går det snabbt och enkelt att ansöka om ett nytt bibliotekskort.

Sidan uppdaterad 2023-01-19