Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Personer iförd orange ponchos och hjälm går ner för trätrapp

Nu finns en helt nygjord programserie om Falu gruva, gjord av UR.

UR har gjort programserie om Falu gruva

UR – Sveriges utbildningsradio – har gjort en programserie om och med Falu gruva. Serien ”Falu gruva under 1 000 år” finns redan nu att streama på UR-play och den 8 maj sänds de två första avsnitten på Kunskapskanalen.

Det var våren 2022 som Falu gruva först blev kontaktade av UR – Sveriges utbildningsradio. Produktionsteamet hade en önskan om att göra en serie om Falu gruva genom historien.

I samarbete med redaktionen tog gruvans museipedagog Johanna Lindén Nybelius och antikvarie Gunilla Hedenblad fram tio manus.

I oktober förra året spelades tio avsnitt in under några intensiva dagar på gruvområdet i Falun. Serien har fått namnet ”Falu gruva under 1 000 år”, och varje avsnitt är ungefär tio minuter långt.

Lång och spännande historia

Framför kameran ses museipedagog Johanna Lindén Nybelius, som är den som fått chansen att berätta om gruvans långa och spännande historia.

– Det var otroligt roligt och inspirerande att få chansen att berätta hela gruvans historia under en sådan begränsad tid som en inspelning är. Här har vi verkligen kokat ner 1 000 år av historia till mer lagom stora bitar. Det är väldigt kul att få vara den som förmedlar alltihop till tittarna, säger Johanna Lindén Nybelius.

Från den 12 april finns serien att streama på UR-play, och den 8 maj sänds de två första avsnitten på Kunskapskanalen.

Viktig kunskapsförmedling

–Jag känner mig stolt och glad över Falu gruvas samarbete med UR. Ett världsarv och ett kulturhistoriskt besöksmål har till uppgift att arbeta med kunskapsförmedling både till barn, unga och alla andra. Det är ett prioriterat mål för oss, säger verksamhetschef Anna Björkman och fortsätter:

– Den här programserien kommer att betyda mycket för förståelsen kring Falu gruvas och Faluns viktiga plats i historien. Rörlig bild är ett viktigt media i dag och vi kommer på det här sättet att kunna nå ut till många människor.

Här kan du se hela serien om gruvan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-04-13