Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Sju personer står vid ett räcke vid Faluån. De ler och några sträcker upp händerna. Bakom syns den nya bryggan i ån.

Det händer på Åbryggan i sommar

Nu är det klart att det blir glassförsäljning, dans, träning och meditation på bryggan i Faluån i sommar.  

Efter att kommunen och centrumföreningen sökt företag, föreningar och organisationer som kunde ordna aktiviteter på den större serveringsdelen av bryggan, så kom det in flera olika intresseanmälningar. 

– Det är jättekul att det blir allt från meditation till dans och glassförsäljning. Det är precis den här variationen av aktiviteter vi önskade oss, och det kommer bli fantastiskt på bryggan. Vi hade nyligen ett bra avstämningsmöte och det är bara några praktiska saker som behöver ordnas innan allt är klart för sommaren, säger Linda Norén näringslivschef.  

Väcka nyfikenhet och skapa trygghet 

Aktiviteterna på bryggan ska väcka nyfikenhetskänslor, upplevas som något nytt, locka alla åldrar och ge en känsla av inkludering och trygghet. Planen är att aktiviteterna ska starta efter att bryggan invigts på Åfesten den 3 juni, och pågå till och med den 30 september.  

– Det är fantastiskt att vi kan erbjuda plats på bryggan redan i sommar. Det här är ju första gången vi ordnar något sådant här, så vi testar oss fram och utvärderar sedan i höst vad vi kan behöva komplettera bryggan med till nästa år, säger Lasse Westin, centrumutvecklare på Centrala Stadsrum. 

Glass, dans, träning och meditation

Jenny Hedlund kommer sälja glass.

– Detta är en idé jag haft under flera år, men som aldrig passat in i livet. Nu när denna möjlighet kom med bryggan blev jag eld och lågor. Bättre läge att testa finns ju inte och dessutom ställer vår glassleverantör upp på ett fantastiskt sätt. Jag kommer dessutom bidra till arbetstillfällen där två ungdomar kommer kunna få ha ett härligt sommarjobb under sommaren. Vi börjar i det lilla och om min magkänsla säger rätt, har vi redan nu faktiskt hittat ett bra koncept och hoppas kunna utöka med fler sommarjobb framåt, säger Jenny Hedlund.

Studieförbundet Vuxenskolan ska ha dans på torsdagskvällar.

– Vi vill att alla ska få möjlighet att prova på att dansa på en brygga och vara med i svängarna. Musik och dans som kanske inte annars utövas i centrum får nu ta plats. Åbryggan blir en plats där vi tillsammans med ledare och entusiaster från folkbildningen skapar utrymme för människor att mötas, dansa och vara del av Faluns kulturliv, säger Lina Molander.

Bryggan håller på att färdigställas i Faluån. Några byggjobbare syns på land.

På bryggan i sommar:

Meditation – Soulroom. Tisdagar 13/6–29/8, klockan 07.30-08.00. 

Glassförsäljning - Jennyhedlund Coaching AB, #systrarnahedlundsglass. Måndag-torsdag 12/6–29/6, klockan 11.30–16.30. Även samma tider den 10–16/7, 22–23/7, 29/7–4/8, 7–13/8 och 17/8. 

Dans på bryggan - Studieförbundet Vuxenskolan Dalarna. Torsdag 15/6, klockan 18.00-21.00. Även samma tider torsdagar 29/6–10/8. 

Glassförsäljning - Viktor Nylén. 1/7–7/7, klockan 11.30–16.30. Även samma tider den 17–21/7 och 24–28/7. 

Träning, kondition och rörlighet - Friskis&Svettis Falun. Onsdagar 7/6–21/6, klockan 11.30-12.30. Även samma tid den 23/8. 

Tiderna och datum kan ändras. 

Även plats för foodtrucks 

Snart finns även två parkeringsplatser för serveringsbilar, så kallade ”foodtrucks” upp mot Bergströms galleria.  

– Ja, det kommer att finnas plats för foodtrucks att stå och servera mat och fika i sommar, det är något som Faluborna också önskat, säger Lasse Westin. 

Sidan uppdaterad 2023-05-17