Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Åfestens logga med datum och texten Vi ses väl i helgen?

Nu på fredag startar Åfesten 2023!

Nu på fredag drar Åfesten i Falun i gång. Flera av Sveriges populäraste artister och dansband finns på plats liksom Axels Tivoli. Givetvis är det fri entré som gäller till festen!

– Äntligen har det blivit dags, det är några härligt intensiva dagar som väntar. Jag tycker att vi fått till ett bra program och en fin bredd på artister, säger Per Staffas, kommunens evenemangssamordnare.

På stora scenen vid Fisktorget dyker artister som Bo Sundström, Mariette, Tomas Andersson Wij och Tone Sekelius upp. På den intilliggande dansbanan bjuder Black Jack, Callinaz och Popnix upp till dans.

– Dessutom har vi dalafinalen i P4 nästa på stora scenen där flera bra band från Dalarna gör upp om segern. Det är också bra om alla får koll på att Tone Sekelius kör sin spelning redan klockan 14.00 på lördagen, säger Per Staffas.

Axels tivoli är tillbaka

En annan stor nyhet är att Axels Tivoli – Skandinaviens största ambulerande tivoli – är tillbaka i Falun. De kommer att ha med sig karuseller för hela familjen och finns på Stora torget.

– Det är många som haft ett önskemål om att Axels tivoli skulle komma tillbaka, och nu är de här. Det känns bara bra, säger Per Staffas.

Ett intensivt program gjort för alla

Åfesten är också till för de minsta. För barnen kommer det att gå och sjunga med Pettsson & Findus från Stora scenen. Med i barnutbudet finns också Barnens egen loppis, leklandet och en liten pjäs med Urbits & Kurbits.

– Vi har försökt att hitta något för alla och byggt programmet utefter det. Kända och populära programpunkter som cruising, marknad, gummibåtshäng och mikrobryggerifestival finns förstås med även den här gången. I år kryddar vi också det hela med att Falukorvsracet i Faluån kommer tillbaka, säger Per Staffas.

Pilparken blir del av Åfesten

Klart är också att Åfesten växer och blir större i år. Pilparken och Åbryggan är områden som involveras i programmet.

– Vi vill ju vara så mycket det bara går vid ån. Pilparken är en fin park som hamnar mera i fokus nu, säger Per Staffas.

Påverkan på framkomligheten i centrum

Under Åfesten påverkas framkomligheten i centrum eftersom flera gator och parkeringar tillfälligt stängs av.

Bland annat kommer parkeringen på Fisktorget och parkeringshuset Falan att vara avstängda 31 maj - 5 juni.

Parkering för rörelsehindrade flyttas från Fisktorget till Hälsingtorgets torgdel, 2-4 juni.

Taxiplatsen på Östra Hamngatan flyttas till Hälsingtorgets parkering, 2-4 juni.

Taxiplatsen på Åsgatan flyttas till Svärdsjögatan, mellan Åsgatan och Trotzgatan, 2-4 juni.

Här hittar du all information om Åfesten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-06-01