Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på de unga konstnärerna framför sina målningar

Här har ni fem av de sex unga konstnärerna som varit med om att sätta färg på elskåp i Falun. Från vänster ses Elai Thång, Tyra Andersson, Ellen Ottofors, Ida Johansson och Jasmin Keen.

De sätter färg på elskåpen i Falun

Sex unga konstnärer från Lugnetgymnasiets estetiska program har fått smycka varsitt elskåp i kommunen. Bakom uppdraget ligger ett medborgarförslag från 2020 som nu blir genomfört.

Under 2020 lämnade Noa Rosenström och mamma Frida in ett medborgarförslag till Falu kommun, som handlade om att förvandla elskåp till konstverk.

– Vi är ofta på Österlen under somrarna och i Simrishamn har de haft ett projekt där de låtit lokala konstnärer utsmycka elskåp. Där kan man nu hitta över 65 målade elskåp och det finns roliga konstrundor med kartor som visar var skåpen står och vem som målat dem. Det ger en till dimension i gaturummet. Mina barn tyckte det var väldigt kul - och att elskåpen i Falun kändes väldigt grå och fula då vi kom hem. Därför skrev vi ett medborgarförslag för några år sedan, berättar Frida Rosenström, mamma till barnen Stella, Jack, Noa och Julian.

Både kultur- och fritidsförvaltningen på Falu kommun och Falu Energi & Vatten AB ställde sig direkt positiva till medborgarförslaget, och bestämde sig för att göra verklighet av det. Sedan hösten 2022 har parterna därför bedrivit ett gemensamt projekt.

Sex elskåp runt om i kommunen

Till att börja med är det sex elskåp som berörs av satsningen. De tråkiga förzinkade plåtskåpen, som ingen lägger märke till, ersätts i stället med färgsprakande konst. Tre av elskåpen finns i centrala Falun, ett i Svärdsjö, ett i Grycksbo och ett i Sundborn.

– Elskåpen är viktiga för oss och vi är rädda om dem. Genom att synliggöra skåpen på detta sätt hoppas vi att skadegörelsen och klottret minskar. Vi elkraftsnördar tycker ju att zink är vackert, men nu tar vi det till helt nya upplevelsenivåer, säger David Berg, drift- och projektchef Elnät på FEV.

Sex studenter bakom utsmyckningen

Det är sex studenter – Tyra Andersson, Julia Kindstrand, Elai Thång, Ida Johansson, Jasmin Kazem och Ellen Ottofors - på Lugnetgymnasiets bild- och formgivningsutbildning som står för den konstnärliga utsmyckningen av elskåpen. Skolan har varit positiva till projektet eftersom det ger studenterna en möjlighet att arbeta med offentlig konst och prova på rollen som professionella konstnärer

Det går också att samlat titta på de aktuella elskåpskonstverken genom en utställning i ljushallen på stadsbiblioteket.

En utställning som invigdes av kommunalrådet Liza Lundberg (S) under en liten ceremoni på onsdagen. I sitt invigningstal riktade hon ett stort tack till konsteleverna.

– Ett stort tack till Er alla. Jag är imponerad över den fantastiska utsmyckningen ni gjort av elskåpen. Vi får en vackrare offentlig miljö, säger Liza Lundberg.

Här finns mer information om konstverken

Sidan uppdaterad 2023-06-02