Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Mattias Ahlstedt med ryggsäck, blå keps och jacka ute i skogen

Foto: Sonny Jonasson/Lokalt i

Springer till alla naturreservat - 31 mil på sju dagar

Mattias Ahlstedt ska springa till alla 36 naturreservat i Falu kommun. Han kommer hem igen till Bjursås på den Biologiska mångfaldens dag, den 22 maj.

Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturskyddsföreningen i Dalarna, har nu startat springa till alla naturreservat i Falu kommun. 36 reservat på sju dagar. och en genomsnittlig löpsträcka på uppåt fem mil per dag, där han både campar och äter ute. Syftet är att uppmärksamma betydelsen av den biologiska mångfalden, sprida kunskap om betydelsen av skydd av natur i Falu kommun och i stort.

– Det har varit mycket att få klart innan. Jag kommer att få med en och annan som springer med mig några sträckor, men det vore roligt att få med fler. Jag har mat med mig, men kommer även få mat utskickat, säger Mattias Ahlstedt.

Varför gör du det här?

–Jag vill uppmärksamma den biologiska mångfalden, det är fler och fler arter som blir hotade och anslagen till skötsel av naturreservat minskar. Sedan vill jag såklart njuta av de fina platserna och hoppas få se spännande blommor, växter och djur. Det finns jättemånga fina pärlor som skulle kunna nyttjas mer och skapa större förståelse för naturen.

Har du gjort något liknande förut, det kommer ju bli i princip ett maraton per dag?

– Ja, jag har gjort liknande i fjällen, när jag startade i Sälen och sprang eller vandrade till Grövelsjön och sedan i nästa omgång vidare till Storlien. Det här kommer bli tufft och en hel del asfalt även om jag prickat in stigar och leder, men jag kommer att stanna och ta paus och titta på intressanta blommor och växer. På några ställen behöver jag också ta ut kompassriktningen och springa genom skogen.

Planerad rutt

På Mattias Ahlstedts facebooksida kan du följa honom ute i skogarna.

Här följer preliminära tider på Mattias rutt. Obs: tiderna och platserna är ungefärliga, det kan bli ändringar beroende på t ex väder, dagsform, skador, mm.

16/5: Start kl 18, Bjursås prästskog till Kårarvet.
17/5, start kl 08: Kårarvet till Danholn.
18/5, start kl 08: Danholn till Lumsheden/Källmyrarnas NR.
19/5, start kl 08: Källmyrarna till Vintjärn.
20/5, start kl 08: Vintjärn till Rotsjön.
21/5, start kl 08: Rotsjön till Lensberget/Lilltuppen.
22/5, start kl 08 Lensberget/Lilltuppen till Bjursås Prästskog, med mottagningskommitté.

Vill du besöka ett naturreservat i Falu kommun?

Då finns det i nuläget 36 att välja på, som sköts av kommunen och länsstyrelsen och många andra fina platser i vår natur.

Mer om Falu kommuns naturreservat och naturområden.

Naturreservat, andra pärlor och vandringsleder hittar du i Naturkartan (hemsida) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturkartan finns även som app att ladda ner:

Google Play (Android) Länk till annan webbplats.

AppStore (iPhone) Länk till annan webbplats.

Karta som visar rutten

Mattias ruttt när han besöker naturreservaten. Karta Naturskyddsföreningen

Sidan uppdaterad 2024-05-22