Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bild på alla artister

Missa inte Åfesten – i dagarna fyra!

Nu har det äntligen blivit dags för Åfesten, som i år är förlängd med en hel festdag. Torsdag till söndag, 6-9 juni, är vad som gäller.

– Det känns alltid lika kul att få dra i gång och vi bjuder på ett späckat och bra program, där jag tror det finns något för alla, säger en laddad Per Staffas, kommunens evenemangsamordnare.

Åfesten är en stadsfest i Falun, som Falu kommun arrangerar. Det är fri entré som gäller. Stora scenen och dansbanan finns på Fisktorget, det stora tivolit på Stora torget, leklandet i Ölandsparken, men det händer också mycket på andra ställen runt om i centrala Falun. Det gäller att kolla in programmet ordentligt.

Fyra härliga festdagar väntar

Den stora nyheten i år är som sagt att Åfesten har blivit en dag längre, tre dagar har blivit fyra.

– Vi startar redan på torsdag, där huvudnumret givetvis är Herreys återkomst på scenen. Det har hört av sig folk från hela landet som vill komma hit för att se bröderna uppträda. Det känns som en bra tajming att få hit dem till Falun nu, när de uppträtt i Eurovision inför mångmiljonpublik och en dokumentär om dem gått på tv. Intresset är stort för Herreys och deras återförening, säger Per Staffas.

För den som missat det vann Herreys Eurovision Song Contest 1984 med ”Diggi-Loo-Diggi-Ley”. En låt som nog de allra flesta kan sjunga med i.

Flera nyheter i årets program

Det finns flera nyheter i årets program.

På fredagen arrangeras exempelvis ”Å-racet”. Ett kanonrace i Faluån där olika företag kommer att tävla mot varandra.

– Och på lördagen blir det Magisk cirkus på Medborgarplatsen för hela familjen. Det bjuds både på rena föreställningar att kika på, och möjligheten att prova på cirkus själv. På Åbryggan kommer det att bjudas på massor med musik, säger Per Staffas.

Larz Kristerz bjuder upp till dans på dansbanan under fredagskvällen och på lördagen är det bandet Excess som spelar.

Dotter och Måns på stora scenen

På Stora scenen dyker förutom Herreys även artister som Ooooklart (torsdag), The Radiovisions (fredag), Jasmine Kara (fredag), Dotter (lördag), Tennessee Tears (lördag) och Måns Zelmerlöw (lördag) upp. P4 Nästas Dalafinal är på fredagen.

Stora scenen är även hemvisten för familjeföreställningarna Arne Alligator & Djungeltrumman (torsdag) och Emil i Lönneberga konsert (lördag).

Värt att notera är också att Dalasinfoniettan bjuder in till en gratiskonsert på torsdagskvällen i Kulturhuset tio14.

– Vi vet också att cruisingen är något som många gillar. Den går på fredagskvällen, säger Per Staffas.

Framkomligheten påverkas

Under Åfesten påverkas framkomligheten i centrum, då gator och parkeringar stängs av. Även taxiplatser flyttas tillfälligt.

Välj därför gärna att åka kollektivt.

Tar man bilen är rekommendationen att man väljer gratisparkeringarna vid Tisken eller Magasinet.

Från Magasinet bjuder Falu P på en gratistur med TURiS-tåget till Östra Hamngatan och festområdet.

Här finns hela Åfestens program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2024-06-04