Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bild på ett av konstverken med ett hus i bakgrunden

Vid Knutpunkten i centrala Falun finns ett av de vinnande bidragen för målade elskåp. Bakom skylinen av kända byggnader i Falun står eleven Anja Svensson Dahl som går andra året på Lugnetgymnasiet,

Nu har fem nya elskåp förvandlats till konstverk

För andra året på raken sätter unga konstnärer från Lugnetgymnasiets estetiska program färg på elskåp runt om i kommunen. Den här gången är det fem elskåp som förvandlats till konstverk.

Bakgrunden till projektet är ett medborgarförslag från 2020, som just handlade om att förvandla elskåp till konstverk.

Både kultur- och fritidsförvaltningen på Falu kommun och Falu Energi & Vatten AB ställde sig direkt positiva till medborgarförslaget, och bestämde sig för att göra verklighet av det ifjol.

Nu är det andra gången som projektet genomförs, där de tråkiga förzinkade plåtskåpen i stället får färgsprakande konst på sig.

Utspridda i kommunen

De fem elskåpen som fått färg på sig den här gången finns på följande ställen: Hälsinggården, Knutpunkten, Svärdsjö, Lugnet och Slätta.

Bakom vinnarbidragen står Filippa Lönngren, Anja Svensson Dahl, Noomi Carlsson Ädling, Ella Perers och Diana Kouhia.

Alla elever på det estetiska programmet hade chansen att skicka in ett förslag, där sedan en jury plockade ut de fem bidrag som man tyckte allra bäst om. Vinsten är att bidragen hamnar på ett elskåp.

– Det kom in väldigt många fina förslag. Alla insända förslag finns att titta på i den utställning vi har på stadsbiblioteket fram till den 18 juni, säger Annika Petersson, kommunens kultursekreterare.

– Det är kul att få arbeta nära ett skarpt projekt och jag tackar så mycket att vi fått chansen att vara med igen, säger David Sjölund, lärare i bild på Lugnetgymnasiet.

Här kan ni läsa mer om konst på elskåp Öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2024-06-11