Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-02-09

Ny konstfilm på Falu stadsbibliotek

Nu startar vårens konstfilmprogram på Falu stadsbibliotek. Just nu visas filmen Ume År och senare under våren bjuds på spännande variationer inom temat rörelser i rummet.

Ume År

I filmen Ume År tar två personer avstamp i de åtta samiska årstiderna genom sin dansande resa från Västerbottens kust genom inlandet ända upp till fjällen. Varje samisk årstid med tillhörande tema gestaltas och översätts till typiska aktiviteter och miljöer för svenskar i norr där det samiska ursprunget ständigt är närvarande. Filmaren Emelie Boman har studerat både på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Filmen, som är 13 minuter lång kommer att visas t o m 25 februari.

Vårens filmprogram

Temat för vårens filmer är ”Rörelser i rummet”. Människan definierar sällan sig själv utan påverkas ofta av det rum, den miljö hon vistas i. Ger rummet oss fritt spelrum eller begränsar och formar det oss?  Oavsett om verken i vårens program utspelar sig i naturen, på ett tåg eller i ett litet hus, så har de alla gemensamt att de belyser hur människan förhåller sig till omgivningen, och att andras ögon, kroppar eller omslutande väggar definierar, bekräftar vilka vi själva är.

Programmet börjar med Emelie Bomans dansfilm Ume År där årstidsväxlingarna och miljön påverkar dansarna. I Olga Chernyshevas The Train följer vi en subjektiv kamerarörelse genom en tågvagn. Vi intar kamerans öga och får allas blickar på oss. I animationen An Incredibly Elastic Man liknar en mans form en amöbas under ständiga påtryckningar från sin omgivning.

Programmet avslutas med två verk som är båda mer experimentella till sin karaktär. I Gates of Life har själva filmen spjälkats upp i en myriad remsor som likt en skrattspegel återger spridda möten vid en tågstation. I den sista, Det svarta projektet, har varje människa en bestämdoch unikyta att röra sig inom, men tillsammans kan människor forma mönster och strukturer som blir vackra och hållbara. Det svarta projektet får sin världspremiär den 30 april inom Videogud!

5–25 februari: Emelie Boman – Ume År, 2014, 13.28 min. 

26 februari–19 mars: Olga Chernysheva – The Train, 2003, 7.30 min. 

20 mars–8 april Karolina Specht – An Incredibly Elastic Man, 2013, 5 min.

9–29 april Hannes Vartiainen & Pekka Veikkolainen – Gates of Life, 2012, 6 min.

30 april–21 maj Jonathan Lewald – Det svarta projektet, 2015, ca 7 min. 

Videogud

Filmerna ingår i projektet Videogud som är ett samarbete mellan konst- och filmenheterna i landstingen i Gävleborg, Uppsala och Dalarnas län, som har funnits i sin nuvarande form sedan hösten 2006. Nätverket verkar för att göra aktuell videokonst tillgänglig för alla, samt för att uppmuntra och stödja konstnärer och filmare som verkar inom området. Kärnan i verksamheten utgörs av videostationer i offentlig miljö samt en årlig festival för videokonst och experimentell film. Läs mer om projektet via länken nedan.

Videogudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2015-02-11