Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-03-01

Australien team

Australiens skidlandslag. Från vänster: Jessica Yeaton, Aimee Watson, Xanthea Dewez, Finn Marsland(tränare)

Så upplevde de tävlande Falun

Hela Falun har varit fyllt av glädje under skid-VM, med besökare från när och fjärran som varit här för att heja på sina åkare och lag. Många besökarna har också tagit chansen att lära känna Falun som stad. De aktiva har naturligtvis mest fokus på tävlingar och träning, men de har ändå en tydlig bild kvar efter vistelsen här. 

Vi ställde några korta frågor om Falun till tävlande från Australien, Spanien, Iran och Danmark:

Bild av Spaniens skidåkare

Laura Orgue, Nicole Böhlan och Imanul Rojo från Spanien.

- Det här är min favorit VM-stad, med mycket bättre publikstöd än i andra VM-städer, säger Laura Orgue från Spanien. Laura har varit med i skid-VM tre gånger tidigare, och har besökt Falun förut.
- Det här är verkligen ett annorlunda Falun mot det jag sett tidigare, uttrycker Laura.

En drömstad

Även om några lag hade lite problem med exempelvis boende, så är den bestående bilden en stor framgång för Falun och VM-arrangören.

Bild av iransk skidåkare

Seyed Mostafa Mirhashemi(tränare) och Seyed Sattar Seyd från Iran.

- Det här är en liten och trevlig stad med stora hjältar. Det har varit bra faciliteter, bra publik och support. Kort sagt en drömstad för mig, säger Seyed Sattar Seyd som tävlar för Iran och gick vidare från kvalet med en stark åttondeplats.

Enormt publikstöd

Men det var inte bara själva staden, tävlingarna och alla aktiviteter som gjorde intryck på de tävlande. Den entusiastiska och förväntansfulla publiken som ibland uppgick till 45 000 personer, stöttade och peppade åkarna rejält.
– Wow, vilken publik! En sådan underbar publik har vi aldrig sett förut. Hemma hos oss kommer bara 20 personer att kolla på skidtävlingarna, skrattar Aimee Watson från Australien, som nyss åkt 10 kilometer fristil i riktigt tungt före.
Många av de tävlande hade en bild av Falun och Dalarna innan de kom hit. En del kände till Dalahästen och ville veta mer om historien bakom den. Några trodde att Falun skulle vara en mindre stad, andra hade hört talas om koppargruvan och att det finns älgar här.

Bild av Danmarks skidåkare

Delar av det Danska laget med bland annat Martin Möller och Lasse Hulgaard.

– Jo, jag vill se en älg innan jag åker hem, säger Martin Möller från Danmark.
För Lasse Hulgaard, en annan tävlande från Danmark, är Falun ett kärt återseende.
– Falun är en trevlig och lagom stor stad och man har nära till naturen. Vi brukar ofta stanna till här när vi tränar i norra Dalarna, säger Lasse.

Totalt sett blir det ett mycket bra betyg från bland annat flera av våra internationella tävlande som bekräftar den positiva bilden av skidfesten i Falun som vi hoppas kommer att leva kvar länge!

Sidan uppdaterad 2015-03-04