Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-06-18

Bild inifrån skidmuseet.

Nytt skidmuseum i Falun

Ett nytt skidmuseum har sett dagens ljus i Falun. Museet, som öppnas för allmänheten i dag, torsdag den 18 juni, ligger högst uppe i stora hoppbacken och presenterar Faluns skid-VM-historia från 1954 till i dag.

Det var i vintras, strax innan VM-yran i Falun, som planerna på ett nytt skidmuseum tog fart på allvar. Inom Lugnet i Falun AB fanns en ambition att på något sätt spara på minnen och upplevelser från Faluns skid-VM 2015.

Besökarna till museet, som alltså öppnar i dag, kan köpa biljett vid Lugnets reception för att sedan ta bergbanan till foten av hoppbacken. Där finns även en ny paviljong där besökarna kan fika. För de som väljer att själv ta sig till platsen ska det gå att även köpa biljetter även på plats.

Själva muséet består av fem våningar:

Entrévåningen: en exposé som visar hur Lugnetanläggningen byggdes. Från 1950-talet till i dag.

Våning 1 (uppe i tornet): presentation av skid-VM i Falun 1954 och 1974.

Våning 2 (uppe i tornet): visning av skid-VM 2015.

Våning 3 (uppe i tornet): skid-VM 1993.

Våning 4 (uppe i tornet): nyrenoverad utsiktsplats med en milsvid vy.

Själva museet innehåller kläder, utrustningar och skidor från VM-åren som gått. Flera skidprofiler har bidragit med utrustning. Men basen i muséet är alla de bildskärmar, totalt nio stycken, som genom filmer och bilder ger besökaren en känsla av att uppleva mästerskapen igen. Bland annat har det byggts en minibio intill flera handavtryck med VM-guldmedaljörerna från 2015.

Sidan uppdaterad 2016-02-25