Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-08-28

Bibliotekets café.

Låna en svensk på biblioteket

Är du nyanländ till Falun och vill träffa någon över en kopp kaffe? Det finns många falubor som vill träffa dig, prata svenska, berätta om Falun, dela ett fritidsintresse eller bara prata om livet och framtiden. Kom in till Falu stadsbibliotek i september om du vill "låna en svensk" en eller ett par gånger.

Falu stadsbibliotek, i samarbete med Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK, drar igång utlåning av ”svenskar” under september. Ett 30-tal personer i åldrarna 14–64 år, både kvinnor och män, har anmält intresse att bli utlånade.

De som lånas ut har själva anmält till biblioteket att de vill träffa en ny falubo en eller flera gånger.
– Det finns inga krav på dem som lånas ut annat än att de ska vilja mötas och svensk är den som upplever sig som svensk, säger Anne-Sofie Köpmans på Falu stadsbibliotek, en av initiativtagarna.

Laila Edholm, mångfaldskommunikatör på AIK, är glad över initiativet.
– Det är så roligt att kollegorna på stadsbiblioteket lanserar den här idén och vill bidra till att skapa möten mellan människor. Ibland krånglar vi till saker i Sverige i stället för att göra det enkelt. Det här är okomplicerat om man vill få perspektiv på tillvaron och möta en medmänniska. Varje människa, oavsett bakgrund, har ju en historia att berätta. Bara att dela med sig av den är en spännande resa.

”Låna en svensk” kommer att pågå på försök under 1-30 september. Försöket kommer att utvärderas i oktober tillsammans med deltagarna. Då bestäms om och hur man går vidare.


Sidan uppdaterad 2016-02-24